-
1. Data: 2010-02-01 21:45:26
Temat: piekarnik miejszy
Od: "yapann" <y...@o...pl>
czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii elektrycznej,
niż tradycyjny, np piekąc takiego schaba? (to chyba się wiąże z utrzymaniem
określonej temperatury w danej kubaturze? - może to nie ma jakoś istotnej
różnicy przy dużym i małym?
-
2. Data: 2010-02-01 22:58:48
Temat: Re: piekarnik miejszy
Od: BartekK <s...@N...org>
W dniu 2010-02-01 22:45, yapann pisze:
> czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
> elektrycznej, niż tradycyjny, np piekąc takiego schaba? (to chyba się
> wiąże z utrzymaniem określonej temperatury w danej kubaturze? - może to
> nie ma jakoś istotnej różnicy przy dużym i małym?
Ciepło właściwe powietrza jest bardzo marne, więc żaden problem czy
nagrzać musisz 5litrów czy 20litrów powietrza wewnątrz. Większy problem
to obudowa (większa) - ją też trzeba nagrzać (i izolować). Większa
obudowa to więcej kg blachy i izolacji do nagrzania, większa
powierzchnia oddawania ciepła czyli większe straty...
Ale większy piekarnik to też większa "stabilność termiczna" podczas
wypieku, wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem
spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już
się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie
skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd.
Ciasta to ponoć lubią...
--
| Bartlomiej Kuzniewski
| s...@d...org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/
| http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338
173
-
3. Data: 2010-02-01 23:19:24
Temat: Re: piekarnik miejszy
Od: XL <i...@g...pl>
Dnia Mon, 01 Feb 2010 23:58:48 +0100, BartekK napisał(a):
> (...)wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem
> spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już
> się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie
> skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd.
> Ciasta to ponoć lubią...
Niektórzy po prostu pieką w kuchni kaflowej - ta to ma dopiero bezwładność
termiczną. Doszło do tego, że poza sezonem grzewczym nie chce im się piec w
niczym innym :-)
--
Ikselka.
-
4. Data: 2010-02-01 23:21:31
Temat: Re: piekarnik miejszy
Od: "zkruk [Lodz]" <z...@g...pl>
yapann wrote:
> czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
> elektrycznej, niż tradycyjny, np piekąc takiego schaba? (to chyba się
> wiąże z utrzymaniem określonej temperatury w danej kubaturze? - może
> to nie ma jakoś istotnej różnicy przy dużym i małym?
te samsungi podwójne co są niby rozdzielone mają klasę AAA
reszta ma A
zapewne chodzi właśnie o mniejszą powierzchnie blach oddających ciepło...
ale jak to sie sprawdza - nie mam pojęcia...
--
pozdrawiam - Zbigniew Kruk
www.zbigniewkruk.com <-- prywatna strona
www.foto.forumslubne.pl <-- forum dla fotografow slubnych
www.lodz.forumslubne.pl <-- forum dla par mlodych z okolic Łodzi