-
1. Data: 2015-03-10 21:46:11
Temat: Czosne co zrobić
Od: Kris <k...@g...com>
Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata nie
przejem.
Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
Co radzicie?
-
2. Data: 2015-03-11 14:17:40
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 10 Mar 2015 13:46:11 -0700 (PDT), Kris napisał(a):
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
http://www.kardiochirurgia.cm-uj.krakow.pl/sons/nale
wka.html
"NALEWKA TYBETAŃSKA
W roku 1971 wyprawa UNESCO znalazła w jednym z klasztorów Tybetańskich
receptę na 'Eliksir Młodości" datowaną na V-IV w.pne.
Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu,
wypłukuje nie rozpuszczony wapń, szybko poprawia przemianę materii,
oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, paraliżowi,
powstawaniu nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza
organizm (siły witalne).
RECEPTURA:
35 dkg. obranego czosnku (z nowych zbiorów) rozetrzeć i zmieszać z 200 ml
czystego spirytusu, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym
miejscu (ale nie w lodówce) na 10 dni. Następnie masę przecedzić, przelać
do słoika i postawić jeszcze na 4 dni.
Stosować wg następującego schematu:
DZIEŃ Śniadanie Obiad Kolacja
1 1 kropla 2 krople 3 krople
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 16 17 18
7 19 20 21
8 22 23 24
9 25 25 25
10 25 25 25
Potem należy przyjmować po 25 kropli 3 razy dziennie dopóki nalewka się nie
skończy. Dodatkowo zaleca się picie 50 ml. kefiru lub jogurtu"
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
-
3. Data: 2015-03-11 17:15:37
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>
Kris wrote:
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej
> "tradycyjnie" go do lata nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske
> przerobić?
> Co radzicie?
zmiksować i zawekować w małe słoiki z dodatkiem soli ( chociać nie
wiem czy to potrzebne bo czosnek ma sporo siarki)
-
4. Data: 2015-03-11 18:39:54
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Am 11.03.2015 um 17:15 schrieb Jeffrey:
> Kris wrote:
>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej
>> "tradycyjnie" go do lata nie przejem.
>> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske
>> przerobić?
>> Co radzicie?
>
> zmiksować i zawekować w małe słoiki z dodatkiem soli ( chociać nie wiem
> czy to potrzebne bo czosnek ma sporo siarki)
Babcia mieszała z oliwą i solą. Trzymało się parę miesięcy w piwnicy.
Waldek
-
5. Data: 2015-03-11 20:55:25
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 10 Mar 2015 13:46:11 -0700 (PDT), Kris napisał(a):
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
http://kuchnianagazie.blogspot.com/2009/06/woska-pas
ta-czyli-posolony-czosnek.html
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
-
6. Data: 2015-03-12 06:52:39
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: wolim <n...@p...tu>
W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
>
Właśnie wczoraj rozmawialiśmy z kolegą małorolnym, że dobry biznes jest
na czosnku. Z hektara można by zarobić dobry milion.
Może posadź? :)
Pozdrawiam,
MW
-
7. Data: 2015-03-12 08:26:25
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
wolim pisze:
>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie"
>> go do lata nie przejem. Co można z tego zrobic, zamarynować czy na
>> jakąś inna przekąske przerobić? Co radzicie?
>
> Właśnie wczoraj rozmawialiśmy z kolegą małorolnym, że dobry biznes jest
> na czosnku. Z hektara można by zarobić dobry milion.
>
> Może posadź? :)
Słoik z zakrętką, całkiem jeszcze dobry i mało używany, można znaleźć
w każdym domu (tak jak starą szpulkę od nici i niepotrzebną szprychę
rowerową). Z nieużywanym hektarem może nie być równie łatwo.
Jarek
--
Aż tu jeden się wyrywa
Małorolny spod Morąga,
Twarz jaśnieje mu szczęśliwa
I wyciąga, i wyciąga.
-
8. Data: 2015-03-12 12:05:58
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: krak <s...@g...pl>
W dniu 2015-03-11 14:17, Ikselka pisze:
'Eliksir Młodości" datowaną na V-IV w.pne.
..... i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu
Ci mnisi to nieźli spece byli :)
Pozdrawiam
-
9. Data: 2015-03-12 12:28:44
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
krak pisze:
> W dniu 2015-03-11 14:17, Ikselka pisze:
> 'Eliksir Młodości" datowaną na V-IV w.pne.
> ..... i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu
>
> Ci mnisi to nieźli spece byli :)
No, skoro czysty, to nie tylko prymitywny alembik, ale nawet kolumnę
rektyfikacyjną mieć tam musieli! Ale co tam mnisi -- my tu lepszych
speców mamy. Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
z przypadkowych blogów, czy podobnych skarbnic mądrości.
Jarek
--
-- Szwejku, Jezus Maria, Himmelherrgott, ja was zastrzelę, bydlę jedno,
ośle, kretynie, gówniarzu jeden! Czy można być takim bałwanem?
-- Posłusznie melduję, panie oberlejtnant, że można.
-
10. Data: 2015-03-12 14:21:06
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: nadir <n...@h...org>
W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
>
Zakisić, różne przepisy i metody znajdziesz w internecie. Najprostsza,
to wrzucić obrane ząbki do wody po ogórkach kiszonych.