-
11. Data: 2015-03-12 14:28:50
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: adam <a...@w...pl>
W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
>
Marynowany jest super, właśnie opierdzielam kolejny słoik. Ale
marynowany, nie w occie. Druga receptura jaką żona robi, to czosnek +
miód + sok z cytryny, proporcje znajdziesz w sieci. Stosujemy od lat,
skuteczny zimą i nie tylko, nie potrzeba się szczepić (...ale to po
cichu, bo się zacznie).
-
12. Data: 2015-03-12 15:19:19
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Przesmiewca <o...@o...pl>
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> napisał(a):
> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>z przypadkowych blogów
rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
-
13. Data: 2015-03-12 15:47:34
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Przesmiewca pisze:
>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>> z przypadkowych blogów
>
> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
E tam, nie wierzę. W rozumienie nie wierzę, zupełnie go nie widać.
--
Jarek
-
14. Data: 2015-03-12 16:12:45
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 12 Mar 2015 15:19:19 +0100, Przesmiewca napisał(a):
> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> napisał(a):
>
>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>>z przypadkowych blogów
>
> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
Pan Soko-Oł wciąż i wciąż usilnie usiłuje czymś błysnąć, ale wciąż mu nie
wychodzi tak, jak by chciał. Generalnie mam wrażenie, że to jakaś żeńska
odmiana Soko-Oła jest, bo czuję w jego wystąpieniach swoiście tragiczną
determinację w podążaniu moim śladem pod każdym możliwym pretekstem...
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
-
15. Data: 2015-03-12 16:47:31
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 2015-03-12 o 14:28, adam pisze:
> W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej
>> "tradycyjnie" go do lata nie przejem.
>> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske
>> przerobić?
>> Co radzicie?
>>
> Marynowany jest super, właśnie opierdzielam kolejny słoik. Ale
> marynowany, nie w occie.
Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
Ewa
-
16. Data: 2015-03-12 18:54:25
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jawi <g...@p...fm>
W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
> Co radzicie?
>
http://smaker.pl/film-czosnek-marynowany-w-winie,126
1.html
-
17. Data: 2015-03-12 22:00:54
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: wolim <n...@p...tu>
W dniu 2015-03-12 o 08:26, Jarosław Sokołowski pisze:
> wolim pisze:
>
>>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie"
>>> go do lata nie przejem. Co można z tego zrobic, zamarynować czy na
>>> jakąś inna przekąske przerobić? Co radzicie?
>>
>> Właśnie wczoraj rozmawialiśmy z kolegą małorolnym, że dobry biznes jest
>> na czosnku. Z hektara można by zarobić dobry milion.
>>
>> Może posadź? :)
>
> Słoik z zakrętką, całkiem jeszcze dobry i mało używany, można znaleźć
> w każdym domu (tak jak starą szpulkę od nici i niepotrzebną szprychę
> rowerową). Z nieużywanym hektarem może nie być równie łatwo.
Litości... :)
-
18. Data: 2015-03-12 22:05:52
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: wolim <n...@p...tu>
W dniu 2015-03-11 o 14:17, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 10 Mar 2015 13:46:11 -0700 (PDT), Kris napisał(a):
>
>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie" go do lata
nie przejem.
>> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske przerobić?
>> Co radzicie?
>
> http://www.kardiochirurgia.cm-uj.krakow.pl/sons/nale
wka.html
>
> "NALEWKA TYBETAŃSKA
>
> W roku 1971 wyprawa UNESCO znalazła w jednym z klasztorów Tybetańskich
> receptę na 'Eliksir Młodości" datowaną na V-IV w.pne.
>
> Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu,
> wypłukuje nie rozpuszczony wapń, szybko poprawia przemianę materii,
> oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, paraliżowi,
> powstawaniu nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza
> organizm (siły witalne).
>
> RECEPTURA:
>
> 35 dkg. obranego czosnku (z nowych zbiorów) rozetrzeć i zmieszać z 200 ml
> czystego spirytusu, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym
> miejscu (ale nie w lodówce) na 10 dni. Następnie masę przecedzić, przelać
> do słoika i postawić jeszcze na 4 dni.
> Stosować wg następującego schematu:
> DZIEŃ Śniadanie Obiad Kolacja
> 1 1 kropla 2 krople 3 krople
> 2 4 5 6
> 3 7 8 9
> 4 10 11 12
> 5 13 14 15
> 6 16 17 18
> 7 19 20 21
> 8 22 23 24
> 9 25 25 25
> 10 25 25 25
>
> Potem należy przyjmować po 25 kropli 3 razy dziennie dopóki nalewka się nie
> skończy. Dodatkowo zaleca się picie 50 ml. kefiru lub jogurtu"
U mnie by to nie postało dłużej jak 2 dni.
Nie ze względu na czosnek :)
Pozdrawiam,
MW
-
19. Data: 2015-03-12 22:12:32
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: wolim <n...@p...tu>
W dniu 2015-03-12 o 16:12, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 12 Mar 2015 15:19:19 +0100, Przesmiewca napisał(a):
>
>> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> napisał(a):
>>
>>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>>> z przypadkowych blogów
>>
>> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
>
> Pan Soko-Oł wciąż i wciąż usilnie usiłuje czymś błysnąć, ale wciąż mu nie
> wychodzi tak, jak by chciał. Generalnie mam wrażenie, że to jakaś żeńska
> odmiana Soko-Oła jest, bo czuję w jego wystąpieniach swoiście tragiczną
> determinację w podążaniu moim śladem pod każdym możliwym pretekstem...
>
Ja tam słyszałem, że destylację wymyślono w okolicach czwartego wieku
naszej ery. Ale może to tylko pogłoski...
Pozdrawiam,
MW
-
20. Data: 2015-03-13 00:53:07
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2015-03-12 o 14:28, adam pisze:
>> W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
>>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej "tradycyjnie"
>>> go do lata nie przejem.
>>> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske
>>> przerobić?
>>> Co radzicie?
>>>
>> Marynowany jest super, właśnie opierdzielam kolejny słoik.
>> Ale marynowany, nie w occie.
>
> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
Czujna widzę jesteś - też mnie to zaciekawiło!