eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domFrytkownica -jaką kupić?
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 36

  • 31. Data: 2010-05-20 05:50:21
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl>

    "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
    news:4bf4cd15$0$17102$65785112@news.neostrada.pl...
    > Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
    > news:4bf4ac50$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
    >> Ikselka wrote:
    >>
    >>> Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Żeby szanowna
    >>>> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
    >>>> ewentualnie robić je w małej porcji
    >>>
    >>> Dokładnie :-)
    >>
    >> Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
    >> nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
    >> ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
    >> Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
    >> pączków lub np. udek kurczęcych. :-)
    >
    > Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest
    > bez sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa.
    > Pozwala mi częściej wymieniać olej na świeży. Wielokrotnie używany olej ma
    > ponoć właściwości rakotwórcze nie mówiąc o smaku.

    Gdy przepalony - łatwo to zrobić smażąc frytki na małej ilości oleju -
    ponieważ jest przegrzewany miejscowo.



  • 32. Data: 2010-05-20 07:53:23
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: "Jarek P." <j...@g...com>

    On 14 Kwi, 16:34, Mamut <c...@g...com> wrote:
    > Frytki najlepiej smakują ze zwyklego garnka z siatką gdy smaży sie je
    > bez żadnego zamkniecia i pokrywki.
    > Mam frytkownice Tefala też, badziewie, tzn nie sama frytkownica, tylko
    > frytki z niej. Takie jakies tłuste i gumowate.
    > Zresztą jadłem frytki z wieku frytkownic i zawsze to samo.

    Jak frytki są tłuste i gumowate, to znaczy, że zostały wrzucone do
    niedostatecznie rozgrzanego oleju i zamiast się ufrytować, masz je po
    prostu ugotowane.

    J.


  • 33. Data: 2010-05-20 09:58:36
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Thu, 20 May 2010 07:50:21 +0200, Panslavista napisał(a):

    > Gdy przepalony - łatwo to zrobić smażąc frytki na małej ilości oleju -
    > ponieważ jest przegrzewany miejscowo.

    No, coś w tym jest.

    Ja frytownicę wyrzuciłam - filtr miaa do kitu, zaszedł tłuszczem, a że
    frytki jem ledwie kilka razy w roku, to trzymać w nij olej tyle czasu 0-
    bez sensu. Zatem jeśli już przychodzi mi ochota, to smażę frytki w rondlu z
    siatką, olej po jednym użyciu wyrzucam lub używam do rozpalania pod
    fajerkami lub ogniska.


  • 34. Data: 2010-05-23 21:59:44
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:40:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    >> Najprostszą, przemysłową z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa
    >> doskonale i jest tania.
    >
    >
    > Ciekawy pomysł.
    > Używam Tefala, który pięknie się myje w zmywarce, ale już mu teflon odpada
    > od potrząsania i ocierania koszykiem.
    > Ta przemysłowa daje się włożyć do zmywarki?

    Ta przemysłowa ma osobno grzałkę, kosz, obudowę i wannę na olej. W efekcie
    można wszystko, poza grzałką wsadzić po sztuce do zmywarki.

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 35. Data: 2010-05-23 22:00:32
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Bezedura.
    >
    > Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    > Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

    Ja jednak preferuje olej z pestek winogron - wyższą temperaturę wytrzymuje
    i jest neutralny smakowo.

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 36. Data: 2010-06-07 08:45:32
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: ąćęłńóśźż <a...@i...pl>

    Prawdopodobnie frytki mrożone mają za dużo wody (jak wędliny ;-)) i ta woda parując
    rozmiękcza frytkę.


    -----

    > Nie wiem z czego wynika niedobry smak frytek z frytkownic, może to kwestia
    ciśnienia wewnatrz, może temperatury.

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1