eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domFrytkownica -jaką kupić?
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 36

  • 21. Data: 2010-05-19 21:35:25
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
    >> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
    >
    > I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

    Bezedura.

    Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.





    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/



  • 22. Data: 2010-05-19 21:38:45
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Jacek" <n...@g...com> napisał w wiadomości
    news:hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl...
    > Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych
    > marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad
    > tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach
    > Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i

    Powiedz swojej kobicie, żeby mniej jadła jak chce być chudsza. Ewentualnie
    zmień na nowszy model.

    > molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W
    > internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka
    > opinii mówiących, że to zupełna porażka.
    > Czy ktoś z Grupowiczów ma może doświadczenia z taką frytkownicą na jedną
    > łyżkę oleju? Czy frytki z tego smakują naprawdę, jak frytki, czy jak pasza
    > dla nierogacizny? Czy poza frytkami można tam usmażyć jakieś smaczne
    > jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki czekać aż
    > godzinę, jak piszą niektórzy?

    Frytki są najlepsze smażone w całkowitym zanurzeniu w oleju. Żeby szanowna
    małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
    ewentualnie robić je w małej porcji wyłącznie z kartofli a nie
    prefabrykowane z chemii.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/



  • 23. Data: 2010-05-19 21:40:06
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Adam Płaszczyca" <t...@o...spamnie.org.pl> napisał w
    wiadomości news:1bc2o5fpyb1wu.dlg@oldfield.org.pl...
    > Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
    >
    >> smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki
    >> czekać aż godzinę, jak piszą niektórzy?
    >> A może doradzicie inny model
    >
    > Najprostszą, przemysłową z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa
    > doskonale i jest tania.


    Ciekawy pomysł.
    Używam Tefala, który pięknie się myje w zmywarce, ale już mu teflon odpada
    od potrząsania i ocierania koszykiem.
    Ta przemysłowa daje się włożyć do zmywarki?

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/



  • 24. Data: 2010-05-19 21:41:03
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Mamut" <c...@g...com> napisał w wiadomości
    news:be9679c0-fa7c-479f-8dc1-444e44b77ec5@8g2000yqz.
    googlegroups.com...

    > Mamut pisze:> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
    >
    > nie wiedzialem ze sa smakosze frytek
    >
    > słyszałem o fanatykach win
    > ale o frytkomaniakach nie ;)
    >
    > michal

    nie przesadzaj, róznica jest mniej wiecej taka jak miedzy mrozonymi
    truskawkami a świeżymi z pola.
    -----------


    Polecam przeczytać składniki "frytek" Aviko itp.


    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/



  • 25. Data: 2010-05-19 21:42:36
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Aha.
    Przykrycie pokrywy - bardziej kartoflanopodobne.
    Odkryta - wysuszone i chrupiące.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 26. Data: 2010-05-19 21:54:36
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    > news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
    >>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
    >>
    >> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
    >
    > Bezedura.
    >
    > Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    > Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

    Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
    http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-mas
    o-ghee.html
    "Ghi, ghee lub masło klarowane - tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
    długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
    (klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
    cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
    kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa).
    W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
    użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
    procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
    zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
    klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
    pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
    może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
    zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
    głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia."


  • 27. Data: 2010-05-19 21:55:27
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Żeby szanowna
    > małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
    > ewentualnie robić je w małej porcji

    Dokładnie :-)


  • 28. Data: 2010-05-20 03:20:40
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Panslavista <p...@i...pl>

    Jan Werbiński wrote:

    > Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    > news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
    >>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
    >>
    >> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
    >
    > Bezedura.
    >
    > Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    > Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

    E tam, tylko frytura (mieszanka tłuszczów) lub olej palmowy.
    A z braku smażę na oleju słonecznikowym.


  • 29. Data: 2010-05-20 03:26:10
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Panslavista <p...@i...pl>

    Ikselka wrote:

    > Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Żeby szanowna
    >> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
    >> ewentualnie robić je w małej porcji
    >
    > Dokładnie :-)

    Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
    nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
    ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
    Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
    pączków lub np. udek kurczęcych. :-)


  • 30. Data: 2010-05-20 05:47:34
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
    news:4bf4ac50$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
    > Ikselka wrote:
    >
    >> Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Żeby szanowna
    >>> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
    >>> ewentualnie robić je w małej porcji
    >>
    >> Dokładnie :-)
    >
    > Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
    > nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
    > ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
    > Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
    > pączków lub np. udek kurczęcych. :-)

    Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest bez
    sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa.
    Pozwala mi częściej wymieniać olej na świeży. Wielokrotnie używany olej ma
    ponoć właściwości rakotwórcze nie mówiąc o smaku.


    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1