-
11. Data: 2016-07-18 19:20:20
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: Kaczin <j...@p...interia.pl>
W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>> Zenek Kapelinder wrote:
>>
>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
>>> od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
>>> Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.
>>
>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>
>
> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
> indukcyjnym?
>
1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
2. Żaden problem rozgrzać, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni.
Wszyscy to wiedzą.
3. Co chciałeś osiągnąć tym postem? Pokazać swoją ignorancję?
--
Kaczin
-
12. Data: 2016-07-18 20:48:11
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: Irokez <n...@w...pl>
W dniu 2016-07-18 o 19:20, Kaczin pisze:
> W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
>> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>>> Zenek Kapelinder wrote:
>>>
>>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
>>>> od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
>>>> Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.
>>>
>>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>>
>>
>> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
>> indukcyjnym?
>>
>
> 1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
> 2. Żaden problem rozgrzać, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni.
> Wszyscy to wiedzą.
> 3. Co chciałeś osiągnąć tym postem? Pokazać swoją ignorancję?
>
Ad.3. - To do mnie?
--
Irokez
-
13. Data: 2016-07-19 17:54:42
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: Kaczin <j...@p...interia.pl>
W dniu 18.07.2016 o 20:48, Irokez pisze:
> W dniu 2016-07-18 o 19:20, Kaczin pisze:
>> W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
>>> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>>>> Zenek Kapelinder wrote:
>>>>
>>>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
>>>>> od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
>>>>> Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.
>>>>
>>>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>>>
>>>
>>> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
>>> indukcyjnym?
>>>
>>
>> 1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
>> 2. Żaden problem rozgrzać, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni.
>> Wszyscy to wiedzą.
>> 3. Co chciałeś osiągnąć tym postem? Pokazać swoją ignorancję?
>>
>
> Ad.3. - To do mnie?
>
No co ty! Do Świętego Mikołaja.
--
Kaczin
-
14. Data: 2016-07-19 23:45:32
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: masti <g...@t...hell>
Irokez wrote:
> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>> Zenek Kapelinder wrote:
>>
>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC
debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie
w czterystu stopniach.
>>
>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>
>
> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
> indukcyjnym?
1. stopisz szkło w 100C?
2. od kiedy płyta jest piecem indukcyjnym?
--
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
-
15. Data: 2016-07-20 15:51:57
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: Irokez <n...@w...pl>
W dniu 2016-07-19 o 23:45, masti pisze:
> Irokez wrote:
>
>> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>>> Zenek Kapelinder wrote:
>>>
>>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC
debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie
w czterystu stopniach.
>>>
>>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>>
>>
>> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
>> indukcyjnym?
>
> 1. stopisz szkło w 100C?
nie
> 2. od kiedy płyta jest piecem indukcyjnym?
Od momentu, gdy wsadem jest sama stal.
Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku
działania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (prądy wirowe
wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).
--
Irokez
-
16. Data: 2016-07-20 22:56:03
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: masti <g...@t...hell>
Irokez wrote:
> W dniu 2016-07-19 o 23:45, masti pisze:
>> Irokez wrote:
>>
>>> W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
>>>> Zenek Kapelinder wrote:
>>>>
>>>>> Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600
stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo
mieknie w czterystu stopniach.
>>>>
>>>> i która kuchenka tyle osiąga?
>>>>
>>>
>>> Ale w czym problem rozgrzać cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
>>> indukcyjnym?
>>
>> 1. stopisz szkło w 100C?
>
> nie
>
>> 2. od kiedy płyta jest piecem indukcyjnym?
>
> Od momentu, gdy wsadem jest sama stal.
>
> Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku
> działania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (prądy wirowe
> wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).
pokażesz płytę z samej stali?
--
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
-
17. Data: 2016-07-21 19:24:59
Temat: Re: Nadtopiona płyta indukcyjna
Od: Irokez <n...@w...pl>
W dniu 2016-07-20 o 22:56, masti pisze:
>> Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku
>> działania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (prądy wirowe
>> wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).
>
> pokażesz płytę z samej stali?
chcesz powiedzieć, że piece indukcyjne są ze stali?
--
Irokez