eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBida teraz będzie mniejsza o połowe, idzie nowe dziadu idzie nowe.Re: Bida teraz będzie mniejsza o połowe, idzie nowe dziadu idzie nowe.
  • Data: 2013-11-29 14:35:57
    Temat: Re: Bida teraz będzie mniejsza o połowe, idzie nowe dziadu idzie nowe.
    Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu piątek, 29 listopada 2013 14:22:40 UTC+1 użytkownik Myjk napisał:
    > Fri, 29 Nov 2013 05:10:32 -0800 (PST), k...@g...com
    >
    >
    >
    > > Tam gdzie się pali w piecach kaflowych i tym podobnych wynalazkach z XVI wieku.
    >
    >
    >
    > Tu się nie zgodze. Te piece akurat spalają stosunkowo czysto, ponieważ mają
    >
    > dużo tlenu do czystego palenia (nie to co w piecu zasypowym palonym od dołu
    >
    > gdzie wszystko się kisi).
    >
    >
    >
    > > Jest jeszcze jeden problem. [...] Efektywność takiego pieca jest mała bo sporo
    >
    > > tego co się pali, czyli dymów i gazów palnych różnych idzie w pizdu w komin.
    >
    >
    >
    > Tu też się nie zgodzę i właśnie o tym pisałem wcześniej. Ja mam piec
    >
    > zasypowy, bez podajnika i obecnie (po blisko 10 latach kopcenia sic!)
    >
    > bardzo mało wyrzucam w komin związków palnych -- w tym węgla (sadzy), CO i
    >
    > CH. Wszystko to tylko dzięki zapaleniu zasypu od góry, podaniu dodatkowego
    >
    > powietrza od góry do wypalenia gazów. Da się to uzyskać w KAŻDYM
    >
    > przeciętnym "marketowym" piecu, trzeba tylko o tym wiedzieć i chcieć.
    >
    > Dlatego dziwię się, że ta metoda nie jest promowana przez urzędy. Może po
    >
    > prostu o tym nie wiedzą...
    >
    >
    >
    > --
    >
    > Pozdor Myjk

    Mieszkam w centrum dużego miasta. Większość budynków to kamienice. jak ludzie
    przychodzą z pracy i zaczynają palić w piecach kaflowych to z kominów leci czarny dym
    i śmierdzi dymem z węgla. Co z tego ze Ty wiesz jak palić jak ludzie nie wiedzą. Przy
    paleniu węglem w piecu kaflowym zawsze jest etap w którym jest dużo dymu. Takie
    właściwości ma piec tego typu. W tym czasie większość gazów palnych które mogły by
    być spalone idzie w komin. Te modele tak mają i nic nie da się zrobić. I to takie
    piece zatruwają środowisko. Taki piec to obudowane ognisko. Koks byłby lepszy bo to
    praktycznie sam pierwiastek węgiel. Ale koks drogi i nie nadaje się do palenia w
    piecach kaflowych.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1