eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domCzajnik elektryczny 0-PLRe: Czajnik elektryczny 0-PL
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-septem
    ber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
    From: "Pszemol" <P...@P...com>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
    Date: Fri, 8 May 2015 10:14:19 -0500
    Organization: A noiseless patient Spider
    Lines: 3
    Message-ID: <miijqb$e00$1@dont-email.me>
    References: <55435a7b$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
    <q...@4...net> <mi4igr$qf1$1@dont-email.me>
    <1sdmbybaj2p62.1oy9ogbozz045$.dlg@40tude.net>
    <mi63ne$mgm$1@dont-email.me> <bqf7jx4hnsab.74iurbryu28r$.dlg@40tude.net>
    <mi8nu2$haj$1@dont-email.me> <g...@4...net>
    <mifsv4$ea$1@dont-email.me> <t90lnixwtby2$.197y9uu6iqd5n$.dlg@40tude.net>
    <554bad47$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
    <1vd8n8g7bul7j$.8sey9zfq5pne$.dlg@40tude.net>
    <554bcb8e$0$2191$65785112@news.neostrada.pl>
    <ndprgb53m8kf$.1jxcd1uifzkul.dlg@40tude.net>
    <554c538c$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
    <ch9mfkbkqs4i$.1ns1vhoc6esgi.dlg@40tude.net>
    <554c9840$0$8369$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Fri, 8 May 2015 15:13:16 +0000 (UTC)
    Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
    posting-host="e461e202bcc8064dbf8e134c5d3ba7c9";
    logging-data="14336";
    mail-complaints-to="a...@e...org";
    posting-account="U2FsdGVkX19IxAke3JMHLUhl3IY5SWi8"
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
    Importance: Normal
    Cancel-Lock: sha1:X0KcSPgYLXLDoHLJDxIAzXpVKiI=
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140747
    [ ukryj nagłówki ]

    "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
    news:slrnmkpblm.i1c.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
    >> Mówimy o wnętrzu czajnika, jak mniemam, więc izolacja nie ma tu nic do
    >> rzeczy - gorąca para sięga wszędzie w obrębie wnętrza.
    >
    > We współczesnym czajniku musi sięgnąć, by przestał bulgotać. To ciśnienie
    > pary uruchamia wyłącznik. Dlatego czajnik bez pokrywki grzać nie
    > przestanie
    > (nawet jeśli siateczka przy dzióbku uszkodzona, to też może mieć kłopot).

    Nie wiem czy chodzi o ciśnienie czy o temperaturę i ilość pary...
    U mnie czajnik działa z podartą siateczką w jednym miejscu.

    > Na szczęście było, minęło. Teraz chyba trudno kupić coś z niewłaściwego
    > surowca. Zresztą stalowych też dużo, ja zawsze wolę takie (wcale nie ze
    > strachu przed pleśnią).

    :-)

    > Plastikowe rury do wody mają w kartach katalogowych takie tabelki -- ile
    > czasu mogą pracować w różnych zakresach temperatur. Dla tych
    > najwyższczych,
    > bliskich wrzenia (80-90°C) gwarantuje się kilka lat. Działania non stop

    I też w gwarancji nie chodzi o to, że po kilku latach w porach plastiku
    będą legionelki :-) Chodzi o gwarancję wytrzymania nominalnego ciśnienia.
    Czajnika to nie dotyczy bo tam masz system otwarty do atmosfery.

    > Z ceramiką też tak, że różna. Mikrobiolodzy wiedzą, że przez sączki z
    > porcelany (takiej chińskiej, porządnej i gładkiej) przesączają się wirusy.
    > Ale już na przykład współczesne spieki patelniane takiej własności nie
    > mają. W drugą stronę odchylona jest ceramika dzbankowa. Fachowcy mówią,
    > że wypalana jest "na biskwit", a dopiero później szkliwiona. Jej wnętrze
    > przypomina biszkopcik, niktórzy też porównują ją do marmuru. A szkliwienie
    > wcale nie jest ani szczelne, ani całkowite (z technologicznych powodów
    > część naczynia musi pozostać nieszkliwiona). Tak więc mamy nie
    > podejrzenie,
    > lecz gwarancję, że oldskulowy dzban zawsze pozostanie porowaty. Co zresztą
    > ma wiele zalet. Kwaśnie mleko nastawiane w do tego przeznaczonym dzbanie,
    > ogóry kiszone w ceramicznym garnku -- to przeważnie wychodzi świetnie.
    > Te naczynia mają swoje życie wewnętrzne, wysublimowane kultury bakteryjne
    > mają gdzie się tam przechować, gwarantują stałość i powtarzalność procesu.

    No toś teraz dał czadu... kobita się nam wystrasz i zacznie plastikowe
    kupować.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1