eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieJak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?Re: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
  • Data: 2023-10-11 22:58:40
    Temat: Re: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wednesday, 11 October 2023 at 20:22:09 UTC+2, a a wrote:
    > Mam elektryczny, stołowy piecyk Severin z 2 grzałkami u dołu i 2 od góry
    > i jest kratka, jest okrągła płyta do pizzy z gliny.
    >
    > Rozgrzeam grilla od góry i od dołu, aby okrągła płyta była gorąca i wstawiam pizzę
    i sie ładnie piecze, ale zakalec pozostaje pomiędzy górną warstwą ciasta a mokrym
    serem + ketchupem.
    >
    > Ok, czyli płyta z dołu mało gorąca, bo góra potrafi się zarumienić na brązowo, a
    zakalec pozostaje.
    >
    > Dzisiaj eksperyment, bez okrągłej płyty do pizzy, na samych drutkach,
    > włączone grzałki góra i dół, a gdy dół zaczyna się brąić to wyłączam
    > i góra dolejeżdża na 2 górnych grzałkach.
    >
    > Jest lepiej, dół lepiej wyrósł, ale fragmenty zakalca pozostają.
    >
    > Mogę obniżyć drutki na ostatni, dolny poziom nad grzałkami, ale może dno się za
    szybko zbrązowić.
    >
    > Czyli dopiekanie pizzy 15 minut górą jedynie brązowi i czerni ser, ciasto, ketchup,
    ale nie eliminuje zakalca.
    >
    > Czyli tajemnica tkwi w pieczeniu od dołu.
    >
    > Ale co zmienić ?
    >
    > Innego grilla nie kupię bo ten nowy od niedawna, bez kuchenki elektrycznej od góry,
    poręczny, niewielki, ale pizzę zakalcuje.
    >
    > Ramka srebrna, 3 pokrętła:
    > temperatura,
    > wybór grzałek
    > timer
    >
    > i od dołu napis
    > SEVERIN


    3 godziny myślałem
    i wymyśliłem, że to pizza zamrożona i powinna odtajeć 2 godziny, aby środek był
    ciepły temperaturą pokojową, to wtedy środek się upiecze bez zakalca.

    Idę jutro kupić kolejną pizzę do eksperymentów

    smacznego ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1