-
X-Received: by 2002:a05:6808:1883:b0:3af:6406:ade7 with SMTP id
bi3-20020a056808188300b003af6406ade7mr11036023oib.0.1697057920770; Wed,
11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a05:6808:1883:b0:3af:6406:ade7 with SMTP id
bi3-20020a056808188300b003af6406ade7mr11036023oib.0.1697057920770; Wed,
11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!news-out.google.com!nntp.g
oogle.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Wed, 11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <d...@g...com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.20.175;
posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.20.175
References: <d...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
From: a a <m...@g...com>
Injection-Date: Wed, 11 Oct 2023 20:58:41 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:592812
[ ukryj nagłówki ]On Wednesday, 11 October 2023 at 20:22:09 UTC+2, a a wrote:
> Mam elektryczny, stołowy piecyk Severin z 2 grzałkami u dołu i 2 od góry
> i jest kratka, jest okrągła płyta do pizzy z gliny.
>
> Rozgrzeam grilla od góry i od dołu, aby okrągła płyta była gorąca i wstawiam pizzę
i sie ładnie piecze, ale zakalec pozostaje pomiędzy górną warstwą ciasta a mokrym
serem + ketchupem.
>
> Ok, czyli płyta z dołu mało gorąca, bo góra potrafi się zarumienić na brązowo, a
zakalec pozostaje.
>
> Dzisiaj eksperyment, bez okrągłej płyty do pizzy, na samych drutkach,
> włączone grzałki góra i dół, a gdy dół zaczyna się brąić to wyłączam
> i góra dolejeżdża na 2 górnych grzałkach.
>
> Jest lepiej, dół lepiej wyrósł, ale fragmenty zakalca pozostają.
>
> Mogę obniżyć drutki na ostatni, dolny poziom nad grzałkami, ale może dno się za
szybko zbrązowić.
>
> Czyli dopiekanie pizzy 15 minut górą jedynie brązowi i czerni ser, ciasto, ketchup,
ale nie eliminuje zakalca.
>
> Czyli tajemnica tkwi w pieczeniu od dołu.
>
> Ale co zmienić ?
>
> Innego grilla nie kupię bo ten nowy od niedawna, bez kuchenki elektrycznej od góry,
poręczny, niewielki, ale pizzę zakalcuje.
>
> Ramka srebrna, 3 pokrętła:
> temperatura,
> wybór grzałek
> timer
>
> i od dołu napis
> SEVERIN
3 godziny myślałem
i wymyśliłem, że to pizza zamrożona i powinna odtajeć 2 godziny, aby środek był
ciepły temperaturą pokojową, to wtedy środek się upiecze bez zakalca.
Idę jutro kupić kolejną pizzę do eksperymentów
smacznego ;)
Najnowsze wątki z tej grupy
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
Najnowsze wątki
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent