eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieJak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?Re: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
  • X-Received: by 2002:a05:6808:1883:b0:3af:6406:ade7 with SMTP id
    bi3-20020a056808188300b003af6406ade7mr11036023oib.0.1697057920770; Wed,
    11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a05:6808:1883:b0:3af:6406:ade7 with SMTP id
    bi3-20020a056808188300b003af6406ade7mr11036023oib.0.1697057920770; Wed,
    11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!news-out.google.com!nntp.g
    oogle.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 11 Oct 2023 13:58:40 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <d...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.20.175;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.20.175
    References: <d...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <7...@g...com>
    Subject: Re: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 11 Oct 2023 20:58:41 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:592812
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wednesday, 11 October 2023 at 20:22:09 UTC+2, a a wrote:
    > Mam elektryczny, stołowy piecyk Severin z 2 grzałkami u dołu i 2 od góry
    > i jest kratka, jest okrągła płyta do pizzy z gliny.
    >
    > Rozgrzeam grilla od góry i od dołu, aby okrągła płyta była gorąca i wstawiam pizzę
    i sie ładnie piecze, ale zakalec pozostaje pomiędzy górną warstwą ciasta a mokrym
    serem + ketchupem.
    >
    > Ok, czyli płyta z dołu mało gorąca, bo góra potrafi się zarumienić na brązowo, a
    zakalec pozostaje.
    >
    > Dzisiaj eksperyment, bez okrągłej płyty do pizzy, na samych drutkach,
    > włączone grzałki góra i dół, a gdy dół zaczyna się brąić to wyłączam
    > i góra dolejeżdża na 2 górnych grzałkach.
    >
    > Jest lepiej, dół lepiej wyrósł, ale fragmenty zakalca pozostają.
    >
    > Mogę obniżyć drutki na ostatni, dolny poziom nad grzałkami, ale może dno się za
    szybko zbrązowić.
    >
    > Czyli dopiekanie pizzy 15 minut górą jedynie brązowi i czerni ser, ciasto, ketchup,
    ale nie eliminuje zakalca.
    >
    > Czyli tajemnica tkwi w pieczeniu od dołu.
    >
    > Ale co zmienić ?
    >
    > Innego grilla nie kupię bo ten nowy od niedawna, bez kuchenki elektrycznej od góry,
    poręczny, niewielki, ale pizzę zakalcuje.
    >
    > Ramka srebrna, 3 pokrętła:
    > temperatura,
    > wybór grzałek
    > timer
    >
    > i od dołu napis
    > SEVERIN


    3 godziny myślałem
    i wymyśliłem, że to pizza zamrożona i powinna odtajeć 2 godziny, aby środek był
    ciepły temperaturą pokojową, to wtedy środek się upiecze bez zakalca.

    Idę jutro kupić kolejną pizzę do eksperymentów

    smacznego ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1