eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ? › Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Data: 2011-04-28 12:07:15
    Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
    news:4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    > news:1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
    >>
    >>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    >>> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>>>>>
    >>>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20
    >>>>>>> złotych.
    >>>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama
    >>>>>>> ostrzę,
    >>>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>>>>>
    >>>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
    >>>>>> I sitko się ostrzy?
    >>>>>
    >>>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek
    >>>>> muszą
    >>>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza
    >>>>> w
    >>>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba
    >>>>> ostrza
    >>>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba
    >>>>> te
    >>>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
    >>>>
    >>>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
    >>>> Nóż
    >>>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    >>>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    >>>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i
    >>>> kolistymi
    >>>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    >>>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    >>>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
    >>>> nie
    >>>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    >>>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    >>>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić
    >>>> delikatnie
    >>>> olejem.
    >>>
    >>> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
    >>
    >> Jak widac - nie.
    >
    > No tak, nie napisałem jeszcze, że trzeba znać się na obróbkach.

    Choroba nie pozwala mi pisać długo. A tu trzeba wyjaśnić trochę teorii z
    obróbki skrawaniem, poruszyć sprawę kątów ostrza oraz kąta przyłożenia.
    Przejdę więc do wad ostrzenia przez Xlki. Do sitka potrzeba jest
    magnesówka - szlifierka do powierzchni płaskich z mocowaniem sitka na stole
    przy pomocy elektromagnesów. Maszyna ta zapewnia równoległość obu stron
    sitka oraz wysoki stopień gładkości powierzchni.
    Na odmianę nożyk jedno czy dwustronny nie jest ostrzony w płaszczyźnie sitka
    po której ślizga się np. na tłuszczu z mięsa. Ostrzone są płaszczyzny
    natarcia, a więc potrzebny jest przyrząd do mocowania nożyków z właściwymi
    kątami oraz szlifierka z wąską tarczą.
    Dlaczego nie nadaje się Xlkowe rozwiązanie? Bo nie jest w stanie zapewnić
    spełnienia w/w warunków. Owszem, ostrze może zmnieszyć miażdżenie produktu,
    więc jakaś chwilowa poprawa będzie.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1