eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!no
    t-for-mail
    From: "michalek" <m...@g...com>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
    Date: Mon, 8 Oct 2012 12:01:06 +0200
    Organization: Netia S.A.
    Lines: 33
    Message-ID: <k4u8i8$dd0$1@mx1.internetia.pl>
    References: <50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl>
    <50728eda$0$1314$65785112@news.neostrada.pl>
    <5072989f$0$26701$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 77-254-224-139.adsl.inetia.pl
    X-Trace: mx1.internetia.pl 1349690760 13728 77.254.224.139 (8 Oct 2012 10:06:00 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2012 10:06:00 +0000 (UTC)
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Tech-Contact: u...@i...pl
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-Priority: 3
    X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:234915
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
    news:5072989f$0$26701$65785112@news.neostrada.pl...
    > Użytkownik "Jacek" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
    > news:50728eda$0$1314$65785112@news.neostrada.pl...
    >>W dniu 2012-10-08 10:08, 4CX250 pisze:
    >>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
    >>> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
    >>> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
    >>>
    >> Spróbuj dodać trochę białka kurzego, powinno pomóc w sklarowaniu.
    >> Zrób próbę w szklance, albo butelce i poczekaj dobę.
    >> Jacek
    >
    > Coś o tym czytałem, ale nie wiem jak to się odbije na smaku i trwałości
    > wina.
    >
    > Marek


    Kiedyś kiedy zrobiłem wino z jabłek (sok wyciskany sokowirówką miał
    bardzo dużo osadów) to też nie było klarowne. Ani troszkę.
    I zdecydowanie za kwaśne (nie piszę o braku cukru tylko o nadmiarze kwasu).
    Ponieważ mało mi na nim zależało, to je takie zostawiłem, w gąsiorze.
    I autentycznie o nim zapomniałem.
    Kiedy przypomniałem sobie o nim po prawie 2 latach, było idealnie klarowne,
    pięknie delikatnie słomkowe, a w smaku... trudno opisać.
    Wytrawne, z odpowiednią kwasowością, długim posmakiem (nie będę tu
    wymyślał poezji jakie niektórzy wypisują przy winach)
    Miałem skojarzenia jedynie z dobrymi rieslingami jakie niegdyś pijałem.
    m


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1