eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPomidory - poskręcane liście (FOTO)Re: Pomidory - poskręcane liście (FOTO)
  • Data: 2011-06-04 11:20:02
    Temat: Re: Pomidory - poskręcane liście (FOTO)
    Od: "michalek" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:tmfi365322dd$.3mmgn7ajpi5d.dlg@40tude.net...
    > Dnia Fri, 3 Jun 2011 13:57:46 +0200, d...@d...dp.pl napisał(a):
    >
    >> Jak byś nie podlewał to i tak okaże się, że najładniejsze pomidory są na
    >> targu.
    >
    > "W Polsce do przyśpieszenia dojrzewania owoców pomidorów zarejestrowane są
    > różne preparaty. Są to preparaty należące do regulatorów wzrostu, których
    > substancją aktywną jest etefon. Preparaty te są preparatami totalnymi
    > powodującymi starzenie się roślin i zamieranie roślin. Etefon wnika do
    > rośliny, do owoców i tam zostaje przetworzony do etylenu, który jest
    > naturalną substancją powodującą dojrzewanie owoców, jak również starzenie
    > się rośliny. Proces ten przebiega prawidłowo wtedy, kiedy są odpowiednie
    > temperatury powietrza.
    >
    > Optymalną temperaturą do poprawnego i szybkiego działania etefonu jest
    > minimum 15oC. Oczywiście etefon działa tylko na owoce wyrośnięte. Dlatego
    > też na plantacji musi ich być do 70%, a owoców, które zaczęły dojrzewać
    > powinno być minimum 5-15%. Często zdarza się, że temperatury podczas
    > dojrzewania owoców niestety nie są optymalne, aby preparaty
    > przyśpieszające
    > dojrzewanie działały dobrze. Niektórzy producenci z nieuzasadnionych
    > przyczyn przekraczają dozwolone dawki preparatów nawet dwukrotnie.
    > Oczywiście takie praktyki są niedozwolone. Myślę, że powinni zainteresować
    > się tym przetwórcy i zacząć pobierać próby owoców na pozostałości wyżej
    > wymienionych preparatów, aby wyeliminować takie praktyki ze strony
    > producentów.
    >
    > Przy stosowaniu preparatów opartych na etefonie niestety część owoców nie
    > dojrzewa i przy zbiorze ręcznym czy mechanicznym i tak pozostaje na polu.
    >
    > Sa też inne preparaty powodujące lepsze wybarwianie się owoców."
    >
    > http://www.agronews.com.pl/pl/34,88,9768,sposob_na_c
    zerwone_pomidory.html
    >
    >
    > --
    > XL
    >
    Czy to jest Twoja sugestia, coby to sobie zastosować na pomidory?

    M

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1