-
Data: 2018-02-02 21:59:49
Temat: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
Od: abomito <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu piątek, 2 lutego 2018 15:37:56 UTC+1 użytkownik Zenek Kapelinder napisał:
> Teraz tez kupisz super chleby. Ale ich cena zaczyna sie od szesciu osmiu zlotych za
kilo. Troche przesadzaja bo kilo mandarynek 4 zlote. Poza tym jakis nie lubie jak
mnie ktos w chuja robi. W tych lepszych chlebach nie ma mielonych platkow zlota zeby
tyle kosztowaly. Robione z tej samej maki co zwykly chleb, ta sama woda, cukier, sol.
Jak pieka w piecu rozgrzewanym weglem to nosnik tanszy niz prad do pieca
elektrycznego. No i ten napis ze na zakwasie. A zakwas to wlasnorecznie zrobiona
hodowla drozdzy dokladnie tych samych co sa w sklepie spozywczym za rogiem.
To policz składniki (po cenach hurtowych),energię, pensja piekarzy, sprzedawcy, lokal
i maszyny, dodaj podatki i zysk.I jeszcze straty, do jak chleba nie sprzeda...
Zakwas to nie drożdże, bo one żrą tylko glukozę fruktozę i jeszcze cóś.
Ale skrobi nie jadają.Do tego potrzeba kombinacji grzybów i bakterii.Dlatego podobno
chleb na zakwasie ma mniej kalorii niż - z tych samych składników- na drożdżach.Fakt:
trzeba by te kalorie pojedynczo liczyć, ale jednak...Ale nie wszystkie drobnoustroje
z zakwasu giną w żołądku, część robi dobrze i w jelitach.Natomiast drożdże giną już w
piecu.A potem to białko się rozkłada...
A czy to trudne:
Wieczorem wywalam zakwas do saganka z żytnią mąką.
Rano zaganiam zakwas do słoika, dolewam wodę i miarkę( 4 szklanki po 0,2 l),mieszam.
Wieczorem dokładam wodę, mąkę i mieszam.
To samo rano.
Po południu dokładam czwartą porcje mąki, siemię i otręby, mieszam i wkładam na
blachę.2-3 godziny w wyższej temperaturze i można piec.A póżnym wieczorem nikt mi
chleba nie podbierze.Zresztą- taki świeży nie jest zdrowy.
A różne filozofie pieczenia to już inna sprawa.Kwestia gustu.
Pozdro.abomito
Następne wpisy z tego wątku
- 02.02.18 22:12 abomito
- 02.02.18 22:20 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 22:33 abomito
- 03.02.18 13:12 Adam Sz.
- 03.02.18 14:19 Zenek Kapelinder
- 03.02.18 14:30 Adam Sz.
- 03.02.18 14:38 Zenek Kapelinder
- 03.02.18 15:28 Adam Sz.
- 03.02.18 18:09 WS
- 03.02.18 18:17 Mateusz Bogusz
- 07.02.18 10:43 Kris
- 07.02.18 10:44 Kris
- 07.02.18 10:52 Kris
- 07.02.18 11:01 Budyń
- 07.02.18 11:10 Kris
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL