-
Data: 2024-02-09 07:52:11
Temat: Re: Wymiana złoża w zmiękczaczu
Od: Mateusz Bogusz <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On 07.02.2024 18:44, Janusz wrote:
> Ciekawe, wynika z tego że chyba chlor po drodze trochę ich zabije w rurach.
> Tam dopuszczają a nas czyli biorących ze studni tak ostro traktują,
Escherichia coli - w wodzie często oznacza skażenie ściekami, dop. zero.
Enterokoki kałowe - są dobrym wskaźnikiem mikroorganizmów odpornych na
chlor, dop. zero.
Bakterie z grupy coli - sugeruje duże prawdopodobieństwo występowania
innych bakterii w tym chorobotwórczych. Jednak przy braku równoczesnej
obecności w wodzie Escherischia coli oraz enterokoków, zazwyczaj
wyklucza się kałowe skażenie ujęcia.
"Zgodnie z wytycznymi GIS, woda z obecnością 1-10 jtk coli/100 ml nadaje
się do picia po przegotowaniu. Ta sama woda jest stosowana do
przygotowania posiłków, mycia zębów, owoców i warzyw oraz kąpieli
niemowląt. Woda bez gotowania nadaje się do mycia i prania. W przypadku
bakterii coli powyżej 10 jtk/100 ml, woda nie nadaje się do spożycia ani
kąpieli, tylko do prac porządkowych i spłukiwania toalet."
> podobno kiedyś było dopuszczalne do 12, teraz 0, mnie kilka wyszło ale
Pewnie chodzi Ci o grupy coli. Te nadal warunkowo są dopuszczalne - jak
powyżej.
> chyba dlatego że nie odkaziłem kranu palnikiem.
Pierwsze badanie wody, też podszedłem nie tak rygorystycznie jak
zalecali i wyszło po kilka z każdego rodzaju. Zalałem studnię
podchlorynem sodu, wypompowałem po 24h i opaliłem kran przed drugim
pobraniem - wyszło już 0 wszystkich trzech.
Warto się przyłożyć, bo za te badania teraz już sobie liczą ~100zł za
wybraną bakterię. Legionella to już w ogóle ~200zł za badanie.
> Ale zbiorniki i ujęcia są zamknięte, poza tym badają wodę na bieżąco, małże i te
sprawy ?
W domu za hydroforem mieć akwarium z małżami... ;-)
> Ja też, teren rolniczy tyle że u mnie to była łąka, krówki pasały się, ale one
mniej azotu produkowały, azotyny<0,025 na 0,5 norma, a azotany 0,88/50, czyli 5%
normy i 1,76% normy.
Szczególnie azotyny są niebezpieczne, bo rakotwórcze. Dlatego nie
powinno się podgrzewać wędzonek, ani niczego co było nimi (np. peklo
solą) konserwowane. Jak robić zapiekanki, to z sera żółtego bez
konserwantów i czystej tylko parzonej szynki. To samo z domową pizzą ;-)
--
Pozdrawiam,
Mateusz Bogusz
Następne wpisy z tego wątku
- 09.02.24 10:33 Janusz
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL