eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWymiana złoża w zmiękczaczuRe: Wymiana złoża w zmiękczaczu
  • Data: 2024-02-09 07:52:11
    Temat: Re: Wymiana złoża w zmiękczaczu
    Od: Mateusz Bogusz <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 07.02.2024 18:44, Janusz wrote:
    > Ciekawe, wynika z tego że chyba chlor po drodze trochę ich zabije w rurach.
    > Tam dopuszczają a nas czyli biorących ze studni tak ostro traktują,

    Escherichia coli - w wodzie często oznacza skażenie ściekami, dop. zero.

    Enterokoki kałowe - są dobrym wskaźnikiem mikroorganizmów odpornych na
    chlor, dop. zero.

    Bakterie z grupy coli - sugeruje duże prawdopodobieństwo występowania
    innych bakterii w tym chorobotwórczych. Jednak przy braku równoczesnej
    obecności w wodzie Escherischia coli oraz enterokoków, zazwyczaj
    wyklucza się kałowe skażenie ujęcia.

    "Zgodnie z wytycznymi GIS, woda z obecnością 1-10 jtk coli/100 ml nadaje
    się do picia po przegotowaniu. Ta sama woda jest stosowana do
    przygotowania posiłków, mycia zębów, owoców i warzyw oraz kąpieli
    niemowląt. Woda bez gotowania nadaje się do mycia i prania. W przypadku
    bakterii coli powyżej 10 jtk/100 ml, woda nie nadaje się do spożycia ani
    kąpieli, tylko do prac porządkowych i spłukiwania toalet."

    > podobno kiedyś było dopuszczalne do 12, teraz 0, mnie kilka wyszło ale

    Pewnie chodzi Ci o grupy coli. Te nadal warunkowo są dopuszczalne - jak
    powyżej.

    > chyba dlatego że nie odkaziłem kranu palnikiem.

    Pierwsze badanie wody, też podszedłem nie tak rygorystycznie jak
    zalecali i wyszło po kilka z każdego rodzaju. Zalałem studnię
    podchlorynem sodu, wypompowałem po 24h i opaliłem kran przed drugim
    pobraniem - wyszło już 0 wszystkich trzech.

    Warto się przyłożyć, bo za te badania teraz już sobie liczą ~100zł za
    wybraną bakterię. Legionella to już w ogóle ~200zł za badanie.

    > Ale zbiorniki i ujęcia są zamknięte, poza tym badają wodę na bieżąco, małże i te
    sprawy ?

    W domu za hydroforem mieć akwarium z małżami... ;-)

    > Ja też, teren rolniczy tyle że u mnie to była łąka, krówki pasały się, ale one
    mniej azotu produkowały, azotyny<0,025 na 0,5 norma, a azotany 0,88/50, czyli 5%
    normy i 1,76% normy.

    Szczególnie azotyny są niebezpieczne, bo rakotwórcze. Dlatego nie
    powinno się podgrzewać wędzonek, ani niczego co było nimi (np. peklo
    solą) konserwowane. Jak robić zapiekanki, to z sera żółtego bez
    konserwantów i czystej tylko parzonej szynki. To samo z domową pizzą ;-)

    --
    Pozdrawiam,
    Mateusz Bogusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1