eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieŻe podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
  • Data: 2018-07-31 11:01:41
    Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2018-07-31 o 03:56, s...@g...com pisze:

    > Mierzyłem Zelmera 43Z011 (715 W). Pojedynczy wypiek chleba, na
    > 3-godzinnym
    > programie "Basic", pociągnął (jeśli dobrze pamiętam) ok. 0,42 kWh. Na pewno
    > było to mniej, niż 0,5 kWh - mój miernik oszacował mi koszt na 17 gr.


    Po pierwsze jak i czym było mierzone?

    Tanie mierniki energii mają pewien zakres nieczułości. Ponadto wiele z
    nich nie mierzy lub źle mierzy pobór impulsowy, a tak właśnie pracują
    grzałki w tym urządzeniu utrzymując temperaturę podczas.

    Wystarczy tylko policzyć, że wynik 17gr jest nierealny.

    Aby upiec bochenek 1kg potrzebujemy ok. 0,8 litra wody/mleka.

    Ciepło właściwe wody to ok. 4,2kJ/kg*K

    Ciepło parowania wody to 2257kJ/kg

    Policzmy ile potrzeba energii, aby podgrzać i odparować wodę, która
    znajduje się cieście.

    Wodę podgrzewamy od 10'C (bo taką temperaturę ma woda z wodociągów) do 100'C

    Zatem potrzebujemy: 0,8kg * 4,2kJ/kg*K * 90'C (o tyle musimy wodę
    podgrzać) = 302,4kJ

    Aby odparować tą ilość wody musimy dostarczyć: 0,8kg * 2257kJ/kg = 1805,6kJ

    Łącznie potrzebujemy 1805,6 + 302,4 = 2108kJ energii.

    1kWh = 3600kJ

    Cena energii elektrycznej to ok. 0,65zł za 1kWh

    Zatem 2108 / 3600 = 0,585(5)kWh co daje nam koszt 0,585 * 0,65 = 0,38zł.

    Ale to jeszcze nie wszystko. Aby chleb się upiekł to musimy podgrzać
    parę do prawie 200'C

    Ciepło właściwe pary wodnej to 1,89kJ/kg*K dla temperatury 100'C

    Zatem, żeby ją podgrzać musimy dostarczyć ok. 1,89 * 0,8 * 100 = 151,2kJ
    = 0,042kWh co daje koszt ok. 3 groszy.

    A gdzie jeszcze straty energii, bo przecież wypiekanie nie odbywa się w
    termosie. Im większa maszynka tym większa powierzchnia strat energii i
    tym większe straty. Także im dłuższy proces pieczenia tym wyższe są
    straty energii.

    modelu, . Im słabsza izolacja ścianek tym większą moc muszą mieć
    grzałki, aby skompensowały straty energii. Dla przykładu w maszynach
    Tefala grzałki miały 1600W.

    Jakie rzeczywiście są te straty to zależy od wielkości urządzenia,
    jakości izolacji, długości programu i ilości wody.

    Jak więc widać te 17 groszy koszt energii elektrycznej to można wsadzić
    w bajki. Masz dowód, że jest to niemożliwe.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1