eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodydyniaRe: dynia
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
    .pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!postnews.google.com!news2.google.com!Xl.tags.gig
    anews.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!local02.nntp.dca.giga
    news.com!nntp.posted.townsendcommunicationinc!news.posted.townsendcommunication
    inc.POSTED!not-for-mail
    NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jan 2009 11:42:28 -0600
    Date: Sun, 11 Jan 2009 09:42:27 -0800
    From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
    Gecko/20040804 Netscape/7.2
    X-Accept-Language: en-us, en
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: dynia
    References: <gkaga5$ll3$1@inews.gazeta.pl> <gkakch$u13$1@mx1.internetia.pl>
    In-Reply-To: <gkakch$u13$1@mx1.internetia.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <P...@p...townsendcommunicationinc>
    Lines: 37
    X-Usenet-Provider: http://www.giganews.com
    NNTP-Posting-Host: 65.117.227.174
    X-Trace: sv3-7grW0X9C7+iOkSzj1B6StS5fXmJEl4IOT88za1LQnqqLsTu9VgDKyK3S5bztcYFbx5+jucOY
    w/3OUTc!iJaM6fas4PZKh/WGMbC+3ttS7KlaE8CDkJ4Wepp9+tBU+XbzG4/LEeMAZ7NBpHbZM2Dg
    KpibSLb9!gfRORhOCQbnGLxXGgB0MKZI4nPyKF8z0L4caBQWAw+x7079Ye8qRNvg/rQ==
    X-Abuse-and-DMCA-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
    X-Abuse-and-DMCA-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
    X-Postfilter: 1.3.39
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:223382
    [ ukryj nagłówki ]

    michalek wrote:
    > Podepnę się do wątku.
    > też bym chętnie znalazł smaczna odmianę dyni.
    > 2 lata temu kupiłem dynię o kształcie nietypowym,
    > wydłużonym, jakby połączonych 2 kulek. Taki "gigantyczny
    > fistaszek". Spodziewałem się 2 komór z nasionami w środku.
    > Tymczasem jedna część zawierała nasiona, a druga była
    > samym miąższem.
    >
    > Smak tej dyni był świetny. Soczysta i słodsza bardziej niż
    > typowa dynia. Można ją było bez przymuszania się jeść na surowo.
    > Gdybym ją dostał do zjedzenia z zamkniętymi oczami to
    > bym powiedział, że to taki trochę mniej dojrzały melon.
    >
    > Czy z mojego opisu uda się komuś z Was zidentyfikować odmianę?
    > Chętnie bym to kupił i nasiał w tym roku.
    > M
    >

    Dynia piżmowa - Cucurbita moschata. Ja robie z niej zupe-krem w
    nastepujacy sposob:

    Dynie pokroic na kawalki, usunac nasiona, ulozyc na blasze, przykryc
    folia i piec do miekkosci w 200°C. To mozna wykonac dzien lub dwa wczesniej.

    Wydrazyc miazsz, umiescic w misie robota kuchennego. Po zmieleniu
    miazszu powinno byc okolo 500 ml. Dodac 250 ml smietanki kremowki, sol,
    pieprz, troszke galki muszkatolowej, i 250 ml bardzo mocnego rosolu.
    Zawirowac az gladkie, przelac do garnka i na malym ogniu gotowac pod
    przykryciem, czesto mieszajac, okolo 15 minut. Doprawic do smaku. Tuz
    przed podaniem dodac do zupy galke masla wielkosci orzecha i zamieszac.
    Podac z grzankami, mozna posypac czyms zielonym, jak kto lubi, np.
    estragonem, pietruszka, czy koperkiem.

    Ta zupa doskonale nadaje sie do podawania w wydrazonych bulkach czy chlebie.

    MB

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1