eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodykompostownik, parę pytańRe: kompostownik, parę pytań
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
    From: "Dirko" <j...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: kompostownik, parę pytań
    Date: Mon, 16 Apr 2012 18:45:24 +0200
    Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
    Lines: 19
    Message-ID: <jmhiau$tgq$1@news.task.gda.pl>
    References: <jm9vub$8ig$1@inews.gazeta.pl> <jmb06j$crd$1@mx1.internetia.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <jmdq0h$lsc$1@mx1.internetia.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <jmfioa$mv3$1@mx1.internetia.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    NNTP-Posting-Host: 093105059149.siedlce.vectranet.pl
    X-Trace: news.task.gda.pl 1334594718 30234 93.105.59.149 (16 Apr 2012 16:45:18 GMT)
    X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Apr 2012 16:45:18 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:233906
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
    news:slrnjonl9m.2dp.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
    >
    > Jasno tutaj widać, że kompostowanie trawy, to rzecz zbyt złożona dla
    > prostego parmenidesowego "byt jest, a niebytu nie ma". Tu trzeba
    > mądrości, jaką miał Sokrates.
    >

    Hejka. Bez przesady. Wystarczy zajrzeć do literatury.
    W trakcie kompostowania możemy mieć do czynienia z czterema procesami:
    butwienie, gnicie, zakiszanie i humifikacja. Nieprzyjemnych zapachów możemy
    oczekiwać podczas gnicia (siarkowodór) i 1-go etapu procesu zakiszania (kwas
    masłowy, amoniak).
    Prawidłowo zrobiony kompost ładnie pachnie jak leśna ziemia próchniczna.
    Pozdrawiam organicznie Ja...cki
    PS Dobra kiszonka również pachnie przyjemnie kwasem mlekowym. :-)



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1