eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodynawóz w granulkachRe: nawóz w granulkach
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!news.glorb.com!npeer01.iad.highwinds-media.
    com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting
    .com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo
    -a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: nawóz w granulkach
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <kj2dkc$ce6$1@node2.news.atman.pl>
    <3du08u0y207l$.ikga0d0hjkx.dlg@40tude.net>
    <kj40r9$tmj$1@node2.news.atman.pl> <kj40ul$91c$1@speranza.aioe.org>
    <11u2ozm8n8y95$.1z5tjhatfk3c.dlg@40tude.net>
    <9...@g...com>
    <wcav08a5yvbm$.ipxq3kpt03qt$.dlg@40tude.net>
    Date: Mon, 1 Apr 2013 00:33:22 +0200
    Message-ID: <18h7m2647p07k$.11ari55xd0uf3$.dlg@40tude.net>
    Lines: 142
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.24.125
    X-Trace: 1364769203 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1225 79.185.24.125:4185
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 8244
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:235539
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sun, 31 Mar 2013 23:54:53 +0200, Ikselka napisał(a):

    > Dnia Sat, 30 Mar 2013 22:46:30 -0700 (PDT), skrybaogrodowy napisał(a):
    >
    >> W dniu sobota, 30 marca 2013 02:08:49 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
    >>> Dnia Fri, 29 Mar 2013 13:20:53 +0100, Lombroso napisał(a):
    >>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
    >>>
    >>>>> dyskusyjnych:3du08u0y207l$....@4...ne
    t...
    >>
    >>
    >>
    >>> trzeba zwapnować, inaczej nawóz nie zostanie
    >>> przyswojony przez rosliny.
    >>
    >> Bzdura
    >
    > Jesteś słabo zorientowany po prostu, za to nadmiernie impulsywny - efekt
    > jest raczej chamski, cóż. Ale wytłumaczę Ci uprzejmie: poprzez wapnowanie
    > reguluje się ph gleby do poziomu optymalnego dla danej grupy roślin, w
    > którym to ph mogą one najefektywniej funkcjonować - m.in. POBRAĆ istniejące
    > w glebie i dostarczone z nawozem składniki pokarmowe.
    >
    > http://radio-kim.pl/dlaczego-jest-wskazane-wapnowani
    e-gleby/
    > "Odkwaszenie roli zapobiega także pobieraniu szkodliwych pierwiastków przez
    > rośliny.
    > Wapnowanie ma dobroczynny wpływ na przyswajanie mikroelementów przez
    > rośliny. Wspomaga nawożenie organiczne i mineralne oraz ma wpływ na
    > polepszenie jakości płodów rolnych.
    > Trzeba jednak uważać, aby nie zastosować zbyt dużej dawki wapnia - może to
    > doprowadzić do przesuszenia gleby, szybszego rozkładu substancji
    > organicznej oraz zmiany formy składników w trudniej wchłanialne."
    >
    > http://www.lodr.pl/doradztwo/produkcja-roslinna/gleb
    a/145-odkwaszanie-gleb
    > "Nadmierne zakwaszenie gleb jest wypadkową działania wielu procesów bardzo
    > często wzajemnie powiązanych. Na glebach nadmiernie zakwaszonych można
    > zaobserwować:
    > - zwiększone wymywanie składników pokarmowych poza strefę korzeni roślin.
    > Jest to związane
    > z ograniczeniem rozwoju systemu korzeniowego roślin. Korzenie mają małą
    > masę i nie przenikają w głębsze warstwy profilu glebowego. Nie pobierają
    > łatwo przemieszczających się z warstwy ornej w głąb profilu gleb azotu
    > azotanowego (V), potasu, magnezu i siarki,
    > - uwstecznienie (zmniejszenie dostępności dla roślin) składników
    > pokarmowych. W glebach charakteryzujących się pHKCl poniżej 5,5 pojawiają
    > się formy wymienne glinu (Al3+)
    > i żelaza trójwartościowego (Fe3+), które łącząc się z przyswajalnymi
    > formami fosforu powodują jego niedostępność dla roślin,
    > - zahamowanie rozwoju drobnoustrojów glebowych asymilujących azot z
    > powietrza i dostarczających ten pierwiastek roślinom. Bakterie wolno żyjące
    > (Azotobacter i Clostridium) mogą dostarczyć roślinom od 9 do 20 kg N o ha-1
    > rocznie. Bakterie Rhizobium żyjące w symbiozie z roślinami motylkowatymi
    > mogą dostarczyć od 80 do 200 kg N o kg-1 ha rocznie,
    > - zwiększenie zawartości form rozpuszczalnych pobieranych przez rośliny
    > niektórych metali ciężkich (Cd, Ni, Pb), które mogą oddziaływać hamująco na
    > wzrost i rozwój roślin. Mogą się także zwiększyć i powyżej wymaganych norm
    > zawartości form rozpuszczalnych Mn i Zn w glebach.
    >
    > Ponadto należy wskazać, że optymalny odczyn gleb (pHKCl 6,0-7,2) sprzyja
    > występowaniu procesów biologicznych i chemicznych w glebach, w trakcie
    > których następuje zwiększenie zawartości składników pokarmowych dla roślin
    > pochodzących z rozkładu resztek pożniwnych, masy organicznej gleb oraz
    > zastosowanych nawozów naturalnych i organicznych.
    >
    > Sumując, można stwierdzić, że warunkiem uzyskania opłacalnych jakościowo
    > dobrych plonów roślin w pierwszym rzędzie jest doprowadzenie gleb do
    > optymalnego odczynu."


    C.d.
    http://www.modr.pl/sub.php?mb=111&t=176
    "Odczyn gleby decyduje o rozpuszczalności składników pokarmowych i ich
    pobieraniu przez rośliny. W środowisku kwaśnym składniki pokarmowe
    przechodzą w formy trudno lub niedostępne dla roślin. A więc odczyn gleby
    warunkuje osiągnięcie wysokich plonów, o dobrej jakości.

    Uregulowany odczyn gleby ma szczególne znaczenie w gospodarstwach
    ekologicznych, gdzie głównym źródłem składników pokarmowych dla roślin są
    zasoby glebowe, tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się stosowanie
    nawozów mineralnych pochodzenia naturalnego o powolnym działaniu (kainit,
    kizeryt, mączka fosforytowa). Na glebach kwaśnych pobieranie składników
    pokarmowych z gleby jest utrudnione, czego skutkiem jest słabsze plonowanie
    roślin."

    http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/uregu
    lowany-odczyn-gleby-to-podstawa,39948.html
    "Na przestrzeni ostatnich 10 lat, zużycie nawozów wapniowych w Polsce
    spadło z 85kg CaO/ha użytku rolnego (UR) do 37kg CaO, czyli o ok. 56 proc.
    W efekcie, aż 50 proc. UR to gleby bardzo kwaśne i kwaśne o pH poniżej 5,5.
    Nieuregulowany odczyn jest podstawową przyczyną niepowodzeń racjonalnego
    odżywiania roślin.
    Gleby te wykazują szereg ujemnych właściwości biologicznych, fizycznych i
    chemicznych jak ograniczoną aktywność pożytecznych mikroorganizmów
    (bakterie nitryfikacyjne), podatność na procesy degradacyjne: ubytek
    próchnicy, erozję będąca następstwem silnego rozmywania i zbijania cząstek
    glebowych, zmniejszoną przyswajalność większości składników pokarmowych
    roślin - zwłaszcza fosforu, potasu i molibdenu."


    I na koniec, myślę że już Obu Panom Mądrym wystarczy:

    http://www.dodr.pl/III/4/1/3/1/8.pdf
    "08/2011 twój doradca ROLNICZY RYNEK
    54
    uprawa
    NAWOŻENIE. Zakwaszenie gleby a wysokość uzyskiwanych plonów

    Gleba potrzebuje wapnia

    W warunkach nadmiernego zakwaszenia gleby często obserwuje się słabsze
    działanie nawozów mineralnych. (...) Przy dużym zakwaszeniu, zwłaszcza
    jeśli towarzyszy mu nieregularne nawożenie organiczne (w wielu
    gospodarstwach brakuje nawozów organicznych), może dochodzić
    nawet do ujemnego działania nawozów mineralnych. Rolnik stosujący nawozy w
    nieodpowiednich warunkach nie tylko ponosi wtedy
    niemałe koszty, ale także przyczynia się do dodatkowych strat.
    Dostępne w handlu i stosowane nawozy mineralne, zwłaszcza azotowe i
    fosforowe, są w większości szczególnie wrażliwe na nadmierne zakwaszenie
    gleby.
    Nadmierne zakwaszenie gleby osłabia również pobieranie takie
    go składnika pokarmowego, jak magnez, a niedobory tego składnika w
    roślinach są już widoczne na niektórych dolnośląskich po
    lach.
    Pobieranie potasu przez rośliny na kwaśnej glebie nie obniża
    się i działanie nawozów potasowych
    pozornie nie słabnie, ale z powodu
    zachwiania równowagi podstawowych składników pokarmowych
    w roślinie, produktywność potasu
    wyraźnie się zmniejsza i dodatkowo
    wpływa na obniżenie cech jakościowych plonu"





    Obu Panom Mądrym dziękuję za uprzejme i kulturalne wyrażenie swej opinii na
    temat mojej wiedzy rolniczej. Jednocześnie informuję, ze znają się na
    rolnictwie jak kury na pieprzu, za to chamstwa im nie brakuje.

    --
    XL po kursach rolniczych de domo (mama prowadziła), rolnik
    wykwalifikowany, z certyfikatem i praktykujący poniekąd

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1