eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieprojektowanie kuchniRe: projektowanie kuchni
  • Data: 2011-06-01 21:29:08
    Temat: Re: projektowanie kuchni
    Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2011-05-30 13:27, LUKAS pisze:
    > Przymierzam sie do zamowienia kuchni. Macie jakies sugestie na co zwrócić
    > uwage, chodzi mi w szczególnosci o rozmieszczenie gdzie ma byc zlew, lodówka
    > , okap czy tez plyta grzewcza?
    Bardzo fajny opis znajdziesz w katalogu Bluma.
    Ja mam go w formie papierowej ale wiem ze jest takze dostepny jako PDF
    na ich stronach.
    Podejscie Bluma zaklada podzial kuchni zarowno funkcjonalny jak i tez
    podejscie bazujace co sie dzieje z rzeczami w kuchni tj od etapu
    przynoszenia zakupow do przygotowania posilkow (jednym slowem caly "flow").
    Fajnie i fachowo opisane.

    A co do praktycznych rzeczy...
    * jak mozesz daj sobie zlew pod oknem.
    Moze to malo spotykane rozwiazanie ale bardzo paktyczne bo tam
    potrzebujesz najwiecej swiatla. Zobacz amerykanskie filmy ;) tam zlewy
    sa pod oknami :D
    * zminimalizuj liczbe polek. Szuflada jest XX razy bardziej wygodna
    * szuflady z pelnym wysuwem to nie tylko Blum czy Hetich - mozna malym
    kosztem to miec na prowadnicach za 20 zl.
    * pamietaj jednak ze koszt okuc wysokiej szuflady z domykiem Bluma to
    raptem okolo 150-200 zl a kuchnie robisz raz na 15 lat...
    * pomysl o wstawieniu deski do krojenia w jakiejs szufladzie. To raptem
    koszt odpadu blatu z buka czy debu.
    * pomysl o wysokim cargo, jezeli nie stac Cie na gotowca - zamow sama
    szafke u "fachowcow". Okucie w wersji full chrom na okuciu Bluma
    dokupisz za jakies 600-900 zl (zamiast 2400 za szafke cargo na
    badziewnym okuciu)

    Czesc z tych pomyslow znajdziesz na fotkach u mnie:
    https://picasaweb.google.com/artur.lew/MebleKuchenne
    #

    > Pytanie tylko czy np. lepiej dac zlew pod oknem czy moze lodówke lub
    > piekarnik w pionowej zabudowie.
    Piekarnik jak masz miejsce daj na wysokosci blatu albo i jeszcze ciut
    wyzej. To idealne pod wzgledem ergonomii miejsce na cos skad wyjmujesz
    gorace potrawy.

    > Na co zwrocic uwage przy zamawianiu kuchni...?
    Mozna by pisac dlugo.
    Ale generalnie czeskie bledy popelniane przy meblach kuchennych:
    * postformingowe wykonczenie frontow. Niezaleznie od technologii predzej
    czy pozniej taka folia odejdzie.
    * brak zabezpieczenia frontow, krawedzi plyt przed goraca para okolic
    zmywarki i piekarnika
    * bledny montaz piekarnika i lodowki z pominieciem niezbednej dodatkowej
    wentylacji dla tych urzadzen
    * permanentny brak zabezpieczenia lbow srub mocujacych uchwyt w
    skladanych drzwiczkach szafki naroznej. Przy otwieraniu zawadzaja o
    sasiedni front.
    * tanie, plytkie (w sensie wysokosci) podwietlenie halogenowe pod
    szafkami ktore bedzie sie czesto palic (halogen sie bardzo nagrzewa i w
    takich oprawkach brak miejsca na odpowiednia wentylacje). Polecam
    zamiast tego wfrezowana w plyte listwe alu z tasma LED :)
    * okablowanie szafek robione nie wg szkoly tylko na zasadzie pajaka.
    Minimalne przesuniecie szafek moze sie skonczyc wyrwaniem instalacji :)
    * niezgodne z regulami sztuki uzycie konfirmatow do skrecenie calosci
    (powinny pracowac "na wydarcie").
    * plecy szafek przybite gwozdzikami

    --
    Pozdrawiam
    Artur Lew
    arturdotlewatgmaildotcom

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1