-
21. Data: 2009-10-18 20:42:31
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: Jacek_P <L...@c...edu.pl>
Marex napisal:
> Swoją drogą - kiedys zastanawiałem się dlaczego Czesi i Austriacy mają
> tradycję wytwarzania tak smacznego rumu?( czyzby tradycja Austrowęgierskiej
> floty, tesknoty za utraconymi morzami-po 1918 r??
No, byla sobie flota, byla:
http://www.naval-history.net/WW1NavyAustrian.htm
Na przyklad taki ladny pancernik:
http://pl.wikipedia.org/wiki/SMS_Viribus_Unitis
--
Pozdrawiam,
Jacek
-
22. Data: 2009-10-19 12:00:01
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "Andrzej S." <A_S@nie_nie.pl>
kasa pisze:
> use wikipedia Luke ;)
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Rum
>
> Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy
> niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem
> przemytu.
>
...
To ze rum robi sie z trzciny cukrowej, wydaje sie drugorzedne dla smaku
(ale nie dla marki). Bimber jest bimber.
Rum to alkohol doprawiany wanilią i cukrem. Pospolity rum "Seniorita"
robi sie przypalajac na patelence cukier + cukier waniliowy do ciast
i rozpuszczajac taka brunatna palonke (karmel) w alkoholu.
Ale oczywiscie jak ktos juz ma na zbyciu bimberek, to o wiele lepiej
zalac nim nasze polskie wisnie.
pozdro
--
A S
-
23. Data: 2009-10-19 15:15:41
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "Boombastic" <b...@p...onet.pl>
> To ze rum robi sie z trzciny cukrowej, wydaje sie drugorzedne dla smaku
> (ale nie dla marki). Bimber jest bimber.
To samo niby można powiedzieć o kazdym wysokoprocentowym alkoholu, a jednak
nie jest to do końca prawdą.
-
24. Data: 2009-10-19 15:39:39
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "Marex" <m...@N...gazeta.pl>
Andrzej S. <A_S@nie_nie.pl> napisał(a):
> kasa pisze:
> > use wikipedia Luke ;)
> > http://pl.wikipedia.org/wiki/Rum
> >
> > Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy
> > niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem
> > przemytu.
> >
> ....
>
> To ze rum robi sie z trzciny cukrowej, wydaje sie drugorzedne dla smaku
> (ale nie dla marki). Bimber jest bimber.
>
> Rum to alkohol doprawiany wanilią i cukrem. Pospolity rum "Seniorita"
> robi sie przypalajac na patelence cukier + cukier waniliowy do ciast
> i rozpuszczajac taka brunatna palonke (karmel) w alkoholu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa5f6424cf63373e
.html Pozdrawia~M
>
> Ale oczywiscie jak ktos juz ma na zbyciu bimberek, to o wiele lepiej
> zalac nim nasze polskie wisnie.
>
> pozdro
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
-
25. Data: 2009-10-19 16:42:12
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "Papa Smerf" <P...@z...zalasami.trala.la>
Órzytkownik "T.M.F." napisał:
>> p.s. warto sie zastanowić jak to możliwe że te wszystkie wody mineralne
>> się nie psują, czyli jak zostały zakonserwowane:O)
>
> Nie ma w nich bakterii to jak sie maja psuc?
skoro nie ma to co się z nimi stało?:O)
> Po otwarciu i owszem, trzeba je zuzyc szybko.
nieprawda, sprawdzone doświadczalnie:O)
-
26. Data: 2009-10-19 19:08:39
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "T.M.F." <t...@n...mp.pl>
>>> p.s. warto sie zastanowić jak to możliwe że te wszystkie wody mineralne
>>> się nie psują, czyli jak zostały zakonserwowane:O)
>>
>> Nie ma w nich bakterii to jak sie maja psuc?
>
> skoro nie ma to co się z nimi stało?:O)
A co sie mialo z nimi stac? Wody mineralne to albo wody oligocenskie,
gdzie bakterie wyginely tysiace lat temu, bo z czego mialy pod ziemia
zyc, albo woda czysta z dodatkiem soli mineralnych. W kazdym przypadku
bakterie 1) nie maja skad sie tam wziasc, 2) z samych soli mineralnych
nie wyzyja. Chyba, ze ci tam glony wyrosna.
>
>> Po otwarciu i owszem, trzeba je zuzyc szybko.
>
> nieprawda, sprawdzone doświadczalnie:O)
Znaczy jak? Wypiles i wyzyles, czy zrobiles ilosciowe posiewy bakterii?
--
Inteligentny dom - http://idom.wizzard.one.pl
http://idom.sourceforge.net/
Teraz takze forum dyskusyjne
Zobacz, wyslij uwagi, dolacz do projektu.
-
27. Data: 2009-10-19 19:53:45
Temat: Re: Rum a marynarze
Od: "Papa Smerf" <P...@z...zalasami.trala.la>
Órzytkownik "T.M.F." napisał:
>>>> się nie psują, czyli jak zostały zakonserwowane:O)
>>> Nie ma w nich bakterii to jak sie maja psuc?
>> skoro nie ma to co się z nimi stało?:O)
> A co sie mialo z nimi stac? Wody mineralne to albo wody oligocenskie,
> gdzie bakterie wyginely tysiace lat temu, bo z czego mialy pod ziemia zyc,
> albo woda czysta z dodatkiem soli mineralnych. W kazdym przypadku bakterie
> 1) nie maja skad sie tam wziasc, 2) z samych soli mineralnych nie wyzyja.
> Chyba, ze ci tam glony wyrosna.
ty mówisz poważnie?:O)
wybacz, ale bakterie są wszędzie, pod ziemią, pod wodą, w lodzie i w
miejscach gdzie nam wydawało by się że nie powinny, acha poza bakteriami i
czym tam jesszcze w samej wodzie to są one jeszcze na w butelce (bo chyba
nie wykopuje się ich z podziemia:O) są też w całej lini produkcyjnej
zaajmującej się jej rozlewniem, więc żeby ich tam nie było to coś trzeba z
nimi zrobić, pytanie co?:O)
> Znaczy jak? Wypiles i wyzyles, czy zrobiles ilosciowe posiewy bakterii?
zostawiłem otwartą na miesiąc i się nie zepsuła:O)
p.s. bakterie to nie mamuty i nie wyginęły!:O)