-
21. Data: 2010-10-20 13:21:32
Temat: Re: chleb znowu...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 20 Oct 2010 14:06:41 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
>>
>>> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
>>> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>>>
>>> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
>>> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
>>> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
>>
>> Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
>> worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
>> przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
>> do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
>> przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
>> i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
>> przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
>> Poza tym:
>> http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=6
46&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f
&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
>
> Podglądacze.
Że co?