-
11. Data: 2010-10-19 16:46:26
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>> maszyny to dziadostwo
>
> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
> mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z
> 886 z jego
tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?
bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
ponoć wyższe modele tak robią
-
12. Data: 2010-10-19 16:55:18
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9ki0u$smj$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
>> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>>> maszyny to dziadostwo
>>
>> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
>> mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z
>> 886 z jego
>
> tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?
>
> bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
> ponoć wyższe modele tak robią
Z poliamidu (bardzo tani) jest elementem bezpieczeństwa - wysypuje się przy
przeciążeniu. Dzięki temu po awarii naprawa jest prosta i tania, taki trybik
chroni Twoją kieszeń przed nadmiernymi kosztami naprawy. W zestawie mam
zapasowy i kupić go można skolko ugodno.
-
13. Data: 2010-10-19 18:14:19
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "kika" <w...@w...pl>
?
Masz rację. Zelmer jest najlepszy. Moja stara maszynka Zelmer służyła mi
ok 20 lat. Kupiłam nową też Zelmer. Już 6 lat działa wspaniale.
-
14. Data: 2010-10-20 10:07:40
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
drobe wiórki też jakieś za grube
jednak w tej materii zwykła tarka lepsza
-
15. Data: 2010-10-20 10:08:42
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi
zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
ślimakowego który napiera
-
16. Data: 2010-10-20 10:11:47
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
-
17. Data: 2010-10-20 10:26:41
Temat: Re: chleb znowu...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>
> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=6
46&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f
&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
-
18. Data: 2010-10-20 12:04:00
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9mf1c$2n7$1@inews.gazeta.pl...
> jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
> zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
> drobe wiórki też jakieś za grube
>
> jednak w tej materii zwykła tarka lepsza
Jedno nie wyklucza drugiego. Ja piszę o maszynce 986, a nie 586 - inne
konstrukcje choć zewnętrznie podobne do siebie.
-
19. Data: 2010-10-20 12:05:37
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9mf3b$2rb$1@inews.gazeta.pl...
> czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi
> zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
> ślimakowego który napiera
Ależ jest, ale we wszystkim należy zachować umiar i nie wymagać od małych
maszynek domowych wydajności śrutownika do paszy dla koni...
-
20. Data: 2010-10-20 12:06:41
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
>
>> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
>> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>>
>> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
>> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
>> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
>
> Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
> worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
> przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
> do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
> przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
> i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
> przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
> Poza tym:
> http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=6
46&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f
&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
Podglądacze.