-
21. Data: 2009-01-11 09:40:46
Temat: Re: dynia
Od: "piotrh" <p...@t...pl>
Użytkownik "?" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gkbq51$no3$1@news3.onet...
>>> Despire est juris gentium.
>> Desipere.....
>> ale :
>> Et in sole maculae
> Signum temporis?
Graviora manent.
-
22. Data: 2009-01-11 13:19:08
Temat: Re: dynia
Od: "?" <n...@o...pl>
> >> Et in sole maculae
> > Signum temporis?
>
> Graviora manent.
Vado via.
-
23. Data: 2009-01-11 13:23:41
Temat: Re: dynia
Od: "?" <n...@o...pl>
> oka, bo: "Animus aeger semper errat"(chory umysł zawsze błądzi). ;-)
> Pozdrawiam pobłażliwie. Ja...cki
Vacare culpa magnum est solatium.
:-D
-
24. Data: 2009-01-11 17:10:53
Temat: Re: dynia
Od: "piotrh" <p...@t...pl>
Użytkownik "?" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gkcrkc$1c4$1@news3.onet...
>>>> Et in sole maculae
>>> Signum temporis?
>> Graviora manent.
> Vado via.
:)
--
jak każdy...
pozdrawiam!
piotr
-
25. Data: 2009-01-11 17:42:27
Temat: Re: dynia
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
michalek wrote:
> Podepnę się do wątku.
> też bym chętnie znalazł smaczna odmianę dyni.
> 2 lata temu kupiłem dynię o kształcie nietypowym,
> wydłużonym, jakby połączonych 2 kulek. Taki "gigantyczny
> fistaszek". Spodziewałem się 2 komór z nasionami w środku.
> Tymczasem jedna część zawierała nasiona, a druga była
> samym miąższem.
>
> Smak tej dyni był świetny. Soczysta i słodsza bardziej niż
> typowa dynia. Można ją było bez przymuszania się jeść na surowo.
> Gdybym ją dostał do zjedzenia z zamkniętymi oczami to
> bym powiedział, że to taki trochę mniej dojrzały melon.
>
> Czy z mojego opisu uda się komuś z Was zidentyfikować odmianę?
> Chętnie bym to kupił i nasiał w tym roku.
> M
>
Dynia piżmowa - Cucurbita moschata. Ja robie z niej zupe-krem w
nastepujacy sposob:
Dynie pokroic na kawalki, usunac nasiona, ulozyc na blasze, przykryc
folia i piec do miekkosci w 200°C. To mozna wykonac dzien lub dwa wczesniej.
Wydrazyc miazsz, umiescic w misie robota kuchennego. Po zmieleniu
miazszu powinno byc okolo 500 ml. Dodac 250 ml smietanki kremowki, sol,
pieprz, troszke galki muszkatolowej, i 250 ml bardzo mocnego rosolu.
Zawirowac az gladkie, przelac do garnka i na malym ogniu gotowac pod
przykryciem, czesto mieszajac, okolo 15 minut. Doprawic do smaku. Tuz
przed podaniem dodac do zupy galke masla wielkosci orzecha i zamieszac.
Podac z grzankami, mozna posypac czyms zielonym, jak kto lubi, np.
estragonem, pietruszka, czy koperkiem.
Ta zupa doskonale nadaje sie do podawania w wydrazonych bulkach czy chlebie.
MB
-
26. Data: 2009-01-11 18:12:21
Temat: Re: dynia
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 11 Jan 2009 14:23:41 +0100, ? napisał(a):
>> oka, bo: "Animus aeger semper errat"(chory umysł zawsze błądzi). ;-)
>> Pozdrawiam pobłażliwie. Ja...cki
>
> Vacare culpa magnum est solatium.
>
> :-D
Trele morele ecie pecie?
:-D
-
27. Data: 2009-01-11 19:14:11
Temat: Re: dynia
Od: "piotrh" <p...@t...pl>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1lx1w008sc87p$.4nxudrzpie2q.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 11 Jan 2009 14:23:41 +0100, ? napisał(a):
>>> oka, bo: "Animus aeger semper errat"(chory umysł zawsze błądzi). ;-)
>>> Pozdrawiam pobłażliwie. Ja...cki
>> Vacare culpa magnum est solatium.
>> :-D
> Trele morele ecie pecie?
> :-D
Phasellus pellentesque consectetur diam. Quisque eget enim a nisl
luctus eleifend. Quisque rhoncus mi eu leo. Suspendisse et libero id leo?
;-)
-
28. Data: 2009-01-11 21:36:38
Temat: Re: dynia
Od: "?" <n...@o...pl>
> Phasellus pellentesque consectetur diam. Quisque eget enim a nisl
> luctus eleifend. Quisque rhoncus mi eu leo. Suspendisse et libero id leo?
Ciesz się, że już nie występują naczelnicy-strażnicy
tej wyjątkowej onegdaj grupy. Zrównaliby Ciebie
po łacińsku z ziemią.:-)
Pozdrawiam wyrównawczo.
-
29. Data: 2009-01-11 22:13:19
Temat: Re: dynia
Od: "piotrh" <p...@t...pl>
Użytkownik "?" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gkdop9$lcn$1@news3.onet...
>> Phasellus pellentesque consectetur diam. Quisque eget enim a nisl
>> luctus eleifend. Quisque rhoncus mi eu leo. Suspendisse et libero id leo?
> Ciesz się, że już nie występują naczelnicy-strażnicy
> tej wyjątkowej onegdaj grupy. Zrównaliby Ciebie
> po łacińsku z ziemią.:-)
> Pozdrawiam wyrównawczo.
Kiedy zacząłem czytać tę grupę trafiłem niemal natychmiast na
coś takiego: http://tnij.org/oprzyrodzie :) Podobno na grupach to norma,
wręcz nobilitacja jakaś (bo w oczy nie trzeba patrzeć ?).
Mimo to grupa wyjątkowa jednak była ;)
Na równanie jestem odporny, ale za troskę dziękuję pięknie.
--
Lorem Ipsum
pozdrawiam!
piotr
-
30. Data: 2009-01-12 00:00:55
Temat: Re: dynia
Od: "?" <n...@o...pl>
> Kiedy zacząłem czytać tę grupę trafiłem niemal natychmiast na
> coś takiego: http://tnij.org/oprzyrodzie :) Podobno na grupach to norma,
> wręcz nobilitacja jakaś (bo w oczy nie trzeba patrzeć ?).
> Mimo to grupa wyjątkowa jednak była ;)
A była była, lecz teraz to już ostatnie jej podrygi.
Skończy, jak leśna z naleśnikiem.;-)
Ja zmykam, pozdrawiam i już nie fikam.