-
31. Data: 2010-04-28 09:22:13
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: "kris" <k...@p...onet.pl>
Użytkownik "quent" <x...@x...com> napisał w wiadomości
news:4bd7eb8e$1@news.home.net.pl...
> Użytkownik "Maniek4" <s...@c...chrl> napisał w wiadomości
> > Nie wiem tylko jak się na takiej indukcji gotuje. Czy będzie mi to
> odpowiadało,
Może kup za ok 70-100zł indukcje jednopolową i przetestuj
--
Pozdrawiam
Krzysiek
-
32. Data: 2010-04-28 16:14:21
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: "Maniek4" <s...@c...chrl>
Użytkownik "kris" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:hr8uo5$o1t$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "quent" <x...@x...com> napisał w wiadomości
> news:4bd7eb8e$1@news.home.net.pl...
>> Użytkownik "Maniek4" <s...@c...chrl> napisał w wiadomości
>> > Nie wiem tylko jak się na takiej indukcji gotuje. Czy będzie mi to
>> odpowiadało,
>
> Może kup za ok 70-100zł indukcje jednopolową i przetestuj
One maja kiepsko z regulacja mocy, tzn. regulacja mocy polega na cyklicznym
zalaczaniu pola jakby jedna moca w roznych interwalach czasowych. Im
mniejsza moc tym dluzszy interwal przerwy grzania i krotszy interwal
zalaczenia pola i wszystko jakby z ta sama moca. Dobra indukcja potrafi
wytworzyc male pole na ktorym mozna gotowac mala ilosc wody na granicy
gotowania przez caly czas. Mysle, ze podobne roznice beda miedzy tanszymi i
drozszymi plytami.
Pozdro.. TK
-
33. Data: 2010-04-28 21:11:28
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: "William Bonawentura" <n...@m...nie.pl>
Uzytkownik "Maniek4" <s...@c...chrl> napisal w wiadomosci
news:hr9mss$4ts$1@news.onet.pl...
>
>
> One maja kiepsko z regulacja mocy, tzn. regulacja mocy polega na cyklicznym
> zalaczaniu pola jakby jedna moca w roznych interwalach czasowych. Im
> mniejsza moc tym dluzszy interwal przerwy grzania i krotszy interwal
> zalaczenia pola i wszystko jakby z ta sama moca. Dobra indukcja potrafi
> wytworzyc male pole na ktorym mozna gotowac mala ilosc wody na granicy
> gotowania przez caly czas. Mysle, ze podobne roznice beda miedzy tanszymi i
> drozszymi plytami.
>
Stala czasowa garnka jest wystarczajaco duza, by stosowac sterowanie grupowe. To, ze
grzanie wystepuje przez 200ms, zas przez 800ms jest przerwa, bedzie niezauwazalne dla
zupy, -
34. Data: 2010-04-28 21:34:24
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: "Maniek4" <s...@c...chrl>
Uzytkownik "William Bonawentura" <n...@m...nie.pl> napisal w wiadomosci
news:hra8af$2s1i$1@news2.ipartners.pl...
>
> Uzytkownik "Maniek4" <s...@c...chrl> napisal w wiadomosci
> news:hr9mss$4ts$1@news.onet.pl...
>>
>>
>> One maja kiepsko z regulacja mocy, tzn. regulacja mocy polega na
>> cyklicznym
>> zalaczaniu pola jakby jedna moca w roznych interwalach czasowych. Im
>> mniejsza moc tym dluzszy interwal przerwy grzania i krotszy interwal
>> zalaczenia pola i wszystko jakby z ta sama moca. Dobra indukcja potrafi
>> wytworzyc male pole na ktorym mozna gotowac mala ilosc wody na granicy
>> gotowania przez caly czas. Mysle, ze podobne roznice beda miedzy tanszymi
>> i
>> drozszymi plytami.
>>
>
> Stala czasowa garnka jest wystarczajaco duza, by stosowac sterowanie
> grupowe. To, ze grzanie wystepuje przez 200ms, >zas przez 800ms jest
> przerwa, bedzie niezauwazalne dla zupy,
Zapewniam Cie, ze w kuchenkach jednopolowych za 100zl o ktorych Kris pisze
stala czasowa garnka nie bedzie niezauwazalna. Masz np. 3 sekundy gotujacej
sie wody i 5 sekund bezczynnosci i tak w kolko. Zmiana ustawienia mocy
glownie reguluje te dwa parametry. Przy najwyzszych mocach juz nie, ale przy
minimalnych do np. polowy zakresu to taka wlasnie regulacja. Da sie z tym
zyc, ale probujemy sprecyzowac roznice wynikajace z cen urzadzen.
Pozdro.. TK
-
35. Data: 2010-04-29 09:44:09
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: "qaz" <q...@w...pl>
Użytkownik "qaz" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
news:4bd6d996$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
> Mastercoock, Amika, Bosh czy inna ?
Czy Whirlpool ACM 702 NE lub ACM 703 BA to dobry wybór ?
(ceny odpowiednio: 1 100 i 1 300 )
qaz
-
36. Data: 2010-04-29 18:40:53
Temat: Re: kuchnia-plyta
Od: Laphroaig <m...@v...pl>
qaz wrote:
> Szybkie pytanko - jest jakąś grupa ze sprzętem AGD ?
Hi,
przez ostatnie 20 lat uzywalem gazu i kilka lat elektyrcznej plyty.
Teraz od roku indukcji. Nie zamienilbym juz indukcji na nic innego.
Jakie ja widze przewagi nad pozostalymi rozwiazaniami?
- estetyka!
- latwosc utrzymania czystosi
- nieprzypalanie garnkow (vs. gaz)
- latwe dozowanie mocy (vs. elektryczna)
- slabe nagrzewanie sie samej plyty, kazde rozlanie sie czegos mozna
natychmiast wytrzec
- szereg funkcji zabezpieczajacych przed wykipieniem, niewylaczeniem itp
- ekstremalnie szybkie gotowanie (funkcja "dopalacza")
Wady? Nie znam (moze koszty gotowania? nie przygladalem sie temu aspektowi)
Osobiscie mam plyte Gorenje (ok 2000PLN). Polecam te firme tez ze
wzgledu na design (piekarnik, okap, plyta, lodowka itp), linia ORA ITO
jest (jak dla mnie) najladniejsza w porownaniu z designem innych
popularnych (i dostepnych cenowo) marek.
--
pozdr
Wojtek