-
21. Data: 2015-03-13 01:07:58
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
wolim pisze:
>>>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>>>> z przypadkowych blogów
>>>
>>> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
>>
>> Pan Soko-Oł wciąż i wciąż usilnie usiłuje czymś błysnąć, ale wciąż mu nie
>> wychodzi tak, jak by chciał. Generalnie mam wrażenie, że to jakaś żeńska
>> odmiana Soko-Oła jest, bo czuję w jego wystąpieniach swoiście tragiczną
>> determinację w podążaniu moim śladem pod każdym możliwym pretekstem...
>
> Ja tam słyszałem, że destylację wymyślono w okolicach czwartego wieku
> naszej ery. Ale może to tylko pogłoski...
Do mnie dotarły pogłoski, że w tych tybetańskich klasztorach, to dość
specyficzny ludek mieszka. Siedzą tam całymi dniami, we własny pępek
się wpatrują i nic przy tym nie mówią. Może więc i tak było, że oni
tam już w piątym wieku przed naszą erą destylację wymyślili, ale przez
prawie pół tysiąclecia udało im się wynalazek utrzymać w tajemnicy.
Jarek
PS
Też tak sobie czasem siądę i dumam. A jeśli przy tym przez czas dłuższy
się nie odzywam, to mi takie pomysły do głowy przychodzą, że się wcale
tym mnichom nie dziwię...
--
ja od nienawiści
oraz od hałasu
zamist uciec w buddyzm
chowam się do lasu
-
22. Data: 2015-03-13 07:27:59
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: JDX <j...@o...pl>
On 2015-03-12 16:47, FEniks wrote:
[...]
> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
Polega na włożeniu żywności przeznaczonej do marynowania do marynaty
która nie zawiera octu. :-D Np. mięsiwa przed wędzeniem.
-
23. Data: 2015-03-13 07:38:25
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Przesmiewca <o...@o...pl>
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> napisał(a):
>Przesmiewca pisze:
>
>>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>>> z przypadkowych blogów
>>
>> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
>
>E tam, nie wierzę. W rozumienie nie wierzę, zupełnie go nie widać.
dalej blyszczysz, szkoda, ze nie merytorycznie
-
24. Data: 2015-03-13 11:46:51
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Przesmiewca pisze:
>>>> Szczególnie takich od bezkrytycznego przeklejania głupot
>>>> z przypadkowych blogów
>>>
>>> rozumiem chec zablysniecia ale tym razem strzal kula w plot
>>
>> E tam, nie wierzę. W rozumienie nie wierzę, zupełnie go nie widać.
>
> dalej blyszczysz, szkoda, ze nie merytorycznie
Pocieszam się tym, że nie każdemu w tej sytuacji musi być szkoda.
Jarek
--
W stawie zimna woda
Trochę będzie szkoda...
Trochę będzie szkoda, gdy
Utopię się w nim.
-
25. Data: 2015-03-13 11:49:05
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
JDX pisze:
>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
> Polega na włożeniu żywności przeznaczonej do marynowania do marynaty
> która nie zawiera octu. :-D Np. mięsiwa przed wędzeniem.
Widzę jeszcze taką możliwość, że czosnek włożony będzie do marynaty,
która octu nie zawiera, ale końcowym efektem będzie czosnek marynowany
w occie. Tak się stanie w przypadku czosnku w winie, który ktoś wcześniej
przypomniał -- wino z czosnkiem w trakcie procesu przefermentuje w ocet.
Jarek
--
"My od lat już %%%
gawędzimy o Maryni %%%
I to nawet, szczerze <) (\
mówiąc nie o całej..." ___(_,_)\___
|| // ||rs
-
26. Data: 2015-03-13 12:00:58
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: adam <a...@w...pl>
> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
Sorry, miałem na myśli kiszenie.
-
27. Data: 2015-03-13 12:19:18
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
pan adam napisał:
>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
>
> Sorry, miałem na myśli kiszenie.
W tej sytuacji można wspomnieć o kolejnym przypadku marynowania bez
octu -- przy użyciu jako zalewy roztworu kwasu mlekowego, zamiast
roztworu kwasu octowego. Ktoś będzie mógł nawet nazwać taki czosnek
kiszonym bez kiszenia.
--
Jarek
-
28. Data: 2015-03-13 13:36:21
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Przesmiewca <o...@o...pl>
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> napisał(a):
>Pocieszam się tym, że nie każdemu w tej sytuacji musi być szkoda.
to pocieszaj sie dalej, powodzenia
-
29. Data: 2015-03-13 13:39:51
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 2015-03-13 o 11:49, Jarosław Sokołowski pisze:
> JDX pisze:
>
>>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
>> Polega na włożeniu żywności przeznaczonej do marynowania do marynaty
>> która nie zawiera octu. :-D Np. mięsiwa przed wędzeniem.
> Widzę jeszcze taką możliwość, że czosnek włożony będzie do marynaty,
> która octu nie zawiera, ale końcowym efektem będzie czosnek marynowany
> w occie. Tak się stanie w przypadku czosnku w winie, który ktoś wcześniej
> przypomniał -- wino z czosnkiem w trakcie procesu przefermentuje w ocet.
Wtedy to już nie będzie marynowanie, ale marnowanie. Wina.
Ewa
--
Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina.
-
30. Data: 2015-03-13 13:40:20
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 2015-03-13 o 00:53, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-03-12 o 14:28, adam pisze:
>>> W dniu 2015-03-10 o 21:46, Kris pisze:
>>>> Mam dość duży zapas czosnku, polskiego Harnasia i raczej
>>>> "tradycyjnie" go do lata nie przejem.
>>>> Co można z tego zrobic, zamarynować czy na jakąś inna przekąske
>>>> przerobić?
>>>> Co radzicie?
>>>>
>>> Marynowany jest super, właśnie opierdzielam kolejny słoik.
>>> Ale marynowany, nie w occie.
>>
>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
>
> Czujna widzę jesteś - też mnie to zaciekawiło!
Ktoś musi czuwać, żeby spać mógł ktoś.
Ewa