eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domFrytkownica -jaką kupić?Re: Frytkownica -jaką kupić?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
    eed1.plix.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknew
    s.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!209.197.12.246.MISMATCH
    !nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
    ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
    -mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl> <s...@t...ceti.pl>
    <hq3vb6$5lk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    <s...@t...ceti.pl>
    <4bf459b9$0$17100$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Wed, 19 May 2010 23:54:36 +0200
    Message-ID: <1bzl0stju2kae.12lks5bttegl3$.dlg@40tude.net>
    Lines: 30
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.251.158
    X-Trace: 1274306094 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17101 79.185.251.158:55712
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:120100
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    > news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
    >>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
    >>
    >> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
    >
    > Bezedura.
    >
    > Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    > Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

    Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
    http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-mas
    o-ghee.html
    "Ghi, ghee lub masło klarowane - tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
    długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
    (klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
    cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
    kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa).
    W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
    użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
    procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
    zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
    klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
    pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
    może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
    zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
    głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia."

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1