-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknew
s.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!209.197.12.246.MISMATCH
!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Frytkownica -jaką kupić?
Newsgroups: pl.rec.dom
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl> <s...@t...ceti.pl>
<hq3vb6$5lk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<s...@t...ceti.pl>
<4bf459b9$0$17100$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 19 May 2010 23:54:36 +0200
Message-ID: <1bzl0stju2kae.12lks5bttegl3$.dlg@40tude.net>
Lines: 30
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.251.158
X-Trace: 1274306094 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17101 79.185.251.158:55712
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:120100
[ ukryj nagłówki ]Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
> news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
>>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
>>
>> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
>
> Bezedura.
>
> Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
> Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.
Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-mas
o-ghee.html
"Ghi, ghee lub masło klarowane - tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
(klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa).
W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia."
Następne wpisy z tego wątku
- 19.05.10 21:55 Ikselka
- 20.05.10 03:20 Panslavista
- 20.05.10 03:26 Panslavista
- 20.05.10 05:47 Jan Werbiński
- 20.05.10 05:50 Panslavista
- 20.05.10 07:53 Jarek P.
- 20.05.10 09:58 Ikselka
- 23.05.10 21:59 Adam Płaszczyca
- 23.05.10 22:00 Adam Płaszczyca
- 07.06.10 08:45 ąćęłńóśźż
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL