eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieJak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
  • X-Received: by 2002:a05:6871:3205:b0:1e9:8ff9:6b7c with SMTP id
    mo5-20020a056871320500b001e98ff96b7cmr864651oac.1.1697048528176; Wed, 11
    Oct 2023 11:22:08 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a05:6871:3205:b0:1e9:8ff9:6b7c with SMTP id
    mo5-20020a056871320500b001e98ff96b7cmr864651oac.1.1697048528176; Wed, 11
    Oct 2023 11:22:08 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border-1.nntp.ord.giganews
    .com!nntp.giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!
    google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 11 Oct 2023 11:22:07 -0700 (PDT)
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.143.50;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.143.50
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <d...@g...com>
    Subject: Jak należy piec pizzę z Biedrony 4-sery, aby uniknąć zakalca ?
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 11 Oct 2023 18:22:08 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 41
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:592809
    [ ukryj nagłówki ]

    Mam elektryczny, stołowy piecyk Severin z 2 grzałkami u dołu i 2 od góry
    i jest kratka, jest okrągła płyta do pizzy z gliny.

    Rozgrzeam grilla od góry i od dołu, aby okrągła płyta była gorąca i wstawiam pizzę i
    sie ładnie piecze, ale zakalec pozostaje pomiędzy górną warstwą ciasta a mokrym
    serem + ketchupem.

    Ok, czyli płyta z dołu mało gorąca, bo góra potrafi się zarumienić na brązowo, a
    zakalec pozostaje.

    Dzisiaj eksperyment, bez okrągłej płyty do pizzy, na samych drutkach,
    włączone grzałki góra i dół, a gdy dół zaczyna się brąić to wyłączam
    i góra dolejeżdża na 2 górnych grzałkach.

    Jest lepiej, dół lepiej wyrósł, ale fragmenty zakalca pozostają.

    Mogę obniżyć drutki na ostatni, dolny poziom nad grzałkami, ale może dno się za
    szybko zbrązowić.

    Czyli dopiekanie pizzy 15 minut górą jedynie brązowi i czerni ser, ciasto, ketchup,
    ale nie eliminuje zakalca.

    Czyli tajemnica tkwi w pieczeniu od dołu.

    Ale co zmienić ?

    Innego grilla nie kupię bo ten nowy od niedawna, bez kuchenki elektrycznej od góry,
    poręczny, niewielki, ale pizzę zakalcuje.

    Ramka srebrna, 3 pokrętła:
    temperatura,
    wybór grzałek
    timer

    i od dołu napis
    SEVERIN

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 11.10.23 22:58 a a

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1