eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec na groszek nie jest eko bo groszek nie jest eco, bo to pokruszony węgiel, aby podajnik pracowałPiec na groszek nie jest eko bo groszek nie jest eco, bo to pokruszony węgiel, aby podajnik pracował
  • X-Received: by 2002:a05:6214:2608:: with SMTP id gu8mr67824630qvb.18.1636330996806;
    Sun, 07 Nov 2021 16:23:16 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a05:6214:2608:: with SMTP id gu8mr67824630qvb.18.1636330996806;
    Sun, 07 Nov 2021 16:23:16 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
    ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
    ps.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Sun, 7 Nov 2021 16:23:16 -0800 (PST)
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.163.8;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.163.8
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <3...@g...com>
    Subject: Piec na groszek nie jest eko bo groszek nie jest eco, bo to pokruszony
    węgiel, aby podajnik pracował
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Mon, 08 Nov 2021 00:23:16 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:577949
    [ ukryj nagłówki ]

    Cala innowacja w piecach na groszek to podajnik i zasobnik, czyli wygoda, ale żadna
    ekologia, bo spala ten węgiel, który spalaja piece kuchenne, kaflowe i piece c.o. na
    węgiel.

    Brak elektrofiltru w piecu na groszek oznacza, że tyle pyłu zostaje wydmuchane przez
    komin, ale w tradycujnym spalaniu
    a dodatkowo piec na groszek nie ma pętli spalinowej, znanej z piecy kaflowych,
    zwiększającej sprawnośc pieca kaflowego i oczyszczającej spaliny z pyłów, lotnych
    popiołów, gdyż zatrzymywane były w pętli spalinowej albo 2 równoległych i do komina
    nie trafiały

    W piecach kaflowych paliło się z dużym dostępem powietrza, aby rozpalić węgiel do
    białoścci, wypalic substancje lotne i sam węgiel jako pierwiastek, a nastepnie
    zakreccić rozgrzany piec, aby utrzymal cieplo do rana.

    Czyli wszystko zalety palenia w piecu kaflowym zostały zaprzepaszczone.

    Nigdy nie powinn o się spalać w piecu z podajnikiem surowego węgla pokruszonego a
    węgiel poddany procesopwi pirolizy, aby usunąć substancje lotne, a pozostawić czysty
    pierwiastek węgiel

    Czyli powinniśmy palic groszkiem koksowym a nie kroszkiem węglowym.

    Z nie znanych przyczyn ( kaloryczność) cena koksu jest astronomiczna, jakkolwiek
    węgiel koksujący jest względnie tani.

    Ale można przecież w energetyce przemysłowej, [poddawać pokruszonmy węgiel pirolizie,
    spalać substancje lotne w palenisku z elektrofiltrami
    a czystą frakcję węgla dostarczac do palenisk domowych i do piecy na groszek.

    Nie będzie to czysty koks, bo nie produkowany z węgla koksując ego,
    ale będzie to para koks, pozbawiony ubstancji smolistych w procesie pirolizy.

    I to będzie dopiero paliwo eco, a nie żaden groszek, który jest pokruszonym węglem

    I spalanie para koksu w piecach kaflowych będzie ekologiczne, nie będzie generowało
    dymu

    Błędem zatem jest likwidacja milionó piecy kaflowych, kuchennych na węgiel w
    kamienicach, nie podłączonych do sieci ciepłowniczej, bo koszty ogrzewania wzrosną 3
    krotnie , bo cena gazu czy prądu rośnie o 200%

    Ogrzewanie gazem wymaga budowy centralnego ogrzewania, a ogrzewanie prądem, zakupu
    grzałek, albo piecy akumulacyjnych, na nocną taryfe, który nie są juz produkowane od
    lat.

    Koksowanie węgla opałowego nie jest kosmiczną technologią i powinno zostac
    wprowadzone od 30 lat

    Ale lobbing piecy na groszek, zmonopolizował rynek
    i domy są ogrzewane tradycyjnym węglem smolistym, tyle, że pokruszonym do granulacji,
    którą akceptuje podajnik

    Zamiast inwestować w miliony piecy na węgiel z podajnikami na groszek, co kosztuje
    setki miliardów
    jedynym rozwiązaniem było koksowanie węgla opałowego i jego granulacja, aby
    skoksowanie było efektywne.

    Taki skoksowany węgiel jest dopiero ekologiczny i spala się bezdymnie w piecach
    kuchennych i kaflowych czy tradycyjnych piecach centralnego
    ogrzewania.,

    Ale Polska poszła w zlym kierunku i lkobbysci nazwali pokruszony węgiel eko
    groszkiem, gdy on jedynie groszkiem a nie eko eko eko.
    Bo to nadal ten sam węgiel

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1