eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonitRe: Bentonit
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
    nv.de!weretis.net!feeder2.news.weretis.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2
    .proxad.net!74.125.46.134.MISMATCH!postnews.google.com!l32g2000vba.googlegroups
    .com!not-for-mail
    From: Krzemo <p...@g...com>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Bentonit
    Date: Tue, 19 May 2009 06:50:41 -0700 (PDT)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 33
    Message-ID: <0...@l...googlegroups.com>
    References: <guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl>
    <gumdtt$los$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <guu121$1m6g$1@news2.ipartners.pl>
    NNTP-Posting-Host: 83.238.103.75
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1242741041 31955 127.0.0.1 (19 May 2009 13:50:41 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Tue, 19 May 2009 13:50:41 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: l32g2000vba.googlegroups.com; posting-host=83.238.103.75;
    posting-account=o9WJqQoAAAAGCrqg3q_9ZfyR8--75L0g
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-Via: 1.0 GATE01
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR
    1.1.4322; InfoPath.1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30;
    .NET CLR 3.0.04506.648; .NET CLR 3.5.21022; .NET CLR 3.0.4506.2152;
    .NET CLR 3.5.30729),gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:360856
    [ ukryj nagłówki ]

    On 19 Maj, 12:18, "Marcin" <m...@p...fm> wrote:
    > > Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie
    > > białka kurzego.

    Przy jabłkach mentość powodują pektyny (białka), więc nie rób jaj ...
    ;-)

    > > rzadko kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją
    > > herbacianą.
    Co zmieni niewątpliwie smak wina ...
    ;-)

    > > Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
    > > baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
    > > Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
    > > ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje
    > > się środek do całej objętości.

    Popieram.

    > Dzięki za odpowiedź.
    > Widzę, że też zajmujesz się wytwarzaniem wina :) Ja jak na razie amatorsko
    > od 3 lat, ale cieszy efekt końcowy!

    "Efekt końcowy" zależy od spożycia (ilości)... czasem cieszy czasem
    zupełnie na odwrót ....
    :-))))))))))))

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1