eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonit › Re: Bentonit
  • Data: 2009-05-19 10:18:40
    Temat: Re: Bentonit
    Od: "Marcin" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie
    > białka kurzego. Zrobią się kłaczki, które osiądą i łatwo zlac czysty płyn
    > znad osadu. Jeżeli przyczyną mętności jest białko (np. wina z gruszek, ale
    > rzadko kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją
    > herbacianą.
    > Bentonit nie jest zły, ale najlepiej dbać aby wino nie wychodziło mętne od
    > samego początku. Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
    > baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
    > Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
    > ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje
    > się środek do całej objętości.
    > Jacek

    Dzięki za odpowiedź.
    Widzę, że też zajmujesz się wytwarzaniem wina :) Ja jak na razie amatorsko
    od 3 lat, ale cieszy efekt końcowy!

    Pozdrawiam! Marcin


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1