-
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "gdaMa" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Chleb razowy z ziarnami
Date: Thu, 12 Feb 2009 11:03:16 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 50
Message-ID: <gn0slk$ruu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gmh87o$fsg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1234433524 28638 213.25.195.100 (12 Feb 2009
10:12:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 10:12:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1933
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1933
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108240
[ ukryj nagłówki ]Pewnego wiosennego dnia tej zimy *Jan Werbiński* tak bajdurzył/a:
> Która receptura na chleb pszenno żytni, na zakwasie, z ziarnami jest
> najlepsza?
> Od czego zacząć?
>
> Mam ziarna sezamu, słonecznika i dyni. :-)
Ja piekę pszenny z ziarnami - siemienie lniane, dynia, słonecznik (można
dodać sezam).
Pierwszy zakwas jest "dostany", ale spokojnie można sobie sobie taki zakwas
wyhodować.
1 kg mąki pszennej 650-tki
1 szkl. otrąb pszennych
1 szkl. siemienia
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. pestek słonecznika
ew. 1/2 szkl. sezamu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4,5 - 5 szkl. letniej wody
zakwas (wcześniej wystawiony z lodówki by nabrał temp. pokojowej i "życia")
Etap 1.
Wymieszać suche składniki, dodać wodę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać.
Odstawić przykryte ściereczką na 2 h w ciepłe miejsce.
Jak ciasto wyrośnie wysmarować 2 formy keksówki masłem/margaryną wysypać
bułką tartą lub otrębami (ja preferuję otręby). Z ciasta chlebowego odłożyć
do słoika ok 3-4 łyżek na przyszły zakwas (w słoiku po średnim majonezie ma
być tego ok 1/3) i wstawić do lodówki - można przechowywać do 10 dni. Resztę
ciasta przełożyć do foremek, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
i zapomnieć na kolejne 9 h.
Etap 2.
Po odczekaniu (przespaniu) określonego czasu posmarować wierzch jajkiem /
wodą / mlekiem (preferuję mleko) i wstawić do nagrzanego piekarnika (170
stC - termoobieg / 190 stC - zwykły) i piec odpowiednio 1 h do 1h 20 min. Ja
z lenistwa wstawiam do nienagrzanego piekarnika i piekę ok 1,5 h.
Pierwszy etap (przygotowanie ciasta, następnie przełożenie do foremek) robię
odpowiednio rano przed pracą bądź wieczorem.
Piekę po przyjściu z pracy bądź rano przed wyjściem (znaczy wstawiam chleb
do piekarnika jak mąż wychodzi o 5:30 i idę spać... o 7 budzi mnie budzik i
zapach gotowego chleba :). Piekę średnio raz w tygodniu.
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
Następne wpisy z tego wątku
- 12.02.09 14:31 Panslavista
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL