-
Data: 2009-02-12 14:31:16
Temat: Re: Chleb razowy z ziarnami
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On 12 Lut, 11:03, "gdaMa" <g...@w...pl> wrote:
> Pewnego wiosennego dnia tej zimy *Jan Werbiński* tak bajdurzył/a:
>
> > Która receptura na chleb pszenno żytni, na zakwasie, z ziarnami jest
> > najlepsza?
> > Od czego zacząć?
>
> > Mam ziarna sezamu, słonecznika i dyni. :-)
>
> Ja piekę pszenny z ziarnami - siemienie lniane, dynia, słonecznik (można
> dodać sezam).
> Pierwszy zakwas jest "dostany", ale spokojnie można sobie sobie taki zakwas
> wyhodować.
>
> 1 kg mąki pszennej 650-tki
> 1 szkl. otrąb pszennych
> 1 szkl. siemienia
> 1/2 szkl. pestek dyni
> 1/2 szkl. pestek słonecznika
> ew. 1/2 szkl. sezamu
> 1 łyżka soli
> 1 łyżka cukru
> 4,5 - 5 szkl. letniej wody
> zakwas (wcześniej wystawiony z lodówki by nabrał temp. pokojowej i "życia")
>
> Etap 1.
> Wymieszać suche składniki, dodać wodę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać.
> Odstawić przykryte ściereczką na 2 h w ciepłe miejsce.
> Jak ciasto wyrośnie wysmarować 2 formy keksówki masłem/margaryną wysypać
> bułką tartą lub otrębami (ja preferuję otręby). Z ciasta chlebowego odłożyć
> do słoika ok 3-4 łyżek na przyszły zakwas (w słoiku po średnim majonezie ma
> być tego ok 1/3) i wstawić do lodówki - można przechowywać do 10 dni. Resztę
> ciasta przełożyć do foremek, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
> i zapomnieć na kolejne 9 h.
>
> Etap 2.
> Po odczekaniu (przespaniu) określonego czasu posmarować wierzch jajkiem /
> wodą / mlekiem (preferuję mleko) i wstawić do nagrzanego piekarnika (170
> stC - termoobieg / 190 stC - zwykły) i piec odpowiednio 1 h do 1h 20 min. Ja
> z lenistwa wstawiam do nienagrzanego piekarnika i piekę ok 1,5 h.
>
> Pierwszy etap (przygotowanie ciasta, następnie przełożenie do foremek) robię
> odpowiednio rano przed pracą bądź wieczorem.
> Piekę po przyjściu z pracy bądź rano przed wyjściem (znaczy wstawiam chleb
> do piekarnika jak mąż wychodzi o 5:30 i idę spać... o 7 budzi mnie budzik i
> zapach gotowego chleba :). Piekę średnio raz w tygodniu.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Magda *gdaMa*
W zasadzie ilość dodatków na 60dag chleba nie powinna przekroczyć 5
dag.
Ja stosuję jeszcze jedną - dwie łyżki majeranku...
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen