eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domChleb razowy z ziarnamiRe: Chleb razowy z ziarnami
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
    lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
    MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
    m!postnews.google.com!41g2000yqf.googlegroups.com!not-for-mail
    From: Panslavista <p...@g...com>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Chleb razowy z ziarnami
    Date: Thu, 12 Feb 2009 06:31:16 -0800 (PST)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 70
    Message-ID: <d...@4...googlegroups.com>
    References: <gmh87o$fsg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    <gn0slk$ruu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 83.6.211.193
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1234449077 30866 127.0.0.1 (12 Feb 2009 14:31:17 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 14:31:17 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: 41g2000yqf.googlegroups.com; posting-host=83.6.211.193;
    posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
    1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108255
    [ ukryj nagłówki ]

    On 12 Lut, 11:03, "gdaMa" <g...@w...pl> wrote:
    > Pewnego wiosennego dnia tej zimy *Jan Werbiński* tak bajdurzył/a:
    >
    > > Która receptura na chleb pszenno żytni, na zakwasie, z ziarnami jest
    > > najlepsza?
    > > Od czego zacząć?
    >
    > > Mam ziarna sezamu, słonecznika i dyni. :-)
    >
    > Ja piekę pszenny z ziarnami - siemienie lniane, dynia, słonecznik (można
    > dodać sezam).
    > Pierwszy zakwas jest "dostany", ale spokojnie można sobie sobie taki zakwas
    > wyhodować.
    >
    > 1 kg mąki pszennej 650-tki
    > 1 szkl. otrąb pszennych
    > 1 szkl. siemienia
    > 1/2 szkl. pestek dyni
    > 1/2 szkl. pestek słonecznika
    > ew. 1/2 szkl. sezamu
    > 1 łyżka soli
    > 1 łyżka cukru
    > 4,5 - 5 szkl. letniej wody
    > zakwas (wcześniej wystawiony z lodówki by nabrał temp. pokojowej i "życia")
    >
    > Etap 1.
    > Wymieszać suche składniki, dodać wodę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać.
    > Odstawić przykryte ściereczką na 2 h w ciepłe miejsce.
    > Jak ciasto wyrośnie wysmarować 2 formy keksówki masłem/margaryną wysypać
    > bułką tartą lub otrębami (ja preferuję otręby). Z ciasta chlebowego odłożyć
    > do słoika ok 3-4 łyżek na przyszły zakwas (w słoiku po średnim majonezie ma
    > być tego ok 1/3) i wstawić do lodówki - można przechowywać do 10 dni. Resztę
    > ciasta przełożyć do foremek, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
    > i zapomnieć na kolejne 9 h.
    >
    > Etap 2.
    > Po odczekaniu (przespaniu) określonego czasu posmarować wierzch jajkiem /
    > wodą / mlekiem (preferuję mleko) i wstawić do nagrzanego piekarnika (170
    > stC - termoobieg / 190 stC - zwykły) i piec odpowiednio 1 h do 1h 20 min. Ja
    > z lenistwa wstawiam do nienagrzanego piekarnika i piekę ok 1,5 h.
    >
    > Pierwszy etap (przygotowanie ciasta, następnie przełożenie do foremek) robię
    > odpowiednio rano przed pracą bądź wieczorem.
    > Piekę po przyjściu z pracy bądź rano przed wyjściem (znaczy wstawiam chleb
    > do piekarnika jak mąż wychodzi o 5:30 i idę spać... o 7 budzi mnie budzik i
    > zapach gotowego chleba :). Piekę średnio raz w tygodniu.
    >
    > --
    > Pozdrawiam,
    > Magda *gdaMa*

    W zasadzie ilość dodatków na 60dag chleba nie powinna przekroczyć 5
    dag.
    Ja stosuję jeszcze jedną - dwie łyżki majeranku...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1