-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!postnews.google.com!41g2000yqf.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Chleb razowy z ziarnami
Date: Thu, 12 Feb 2009 06:31:16 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 70
Message-ID: <d...@4...googlegroups.com>
References: <gmh87o$fsg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<gn0slk$ruu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.211.193
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234449077 30866 127.0.0.1 (12 Feb 2009 14:31:17 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 14:31:17 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: 41g2000yqf.googlegroups.com; posting-host=83.6.211.193;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108255
[ ukryj nagłówki ]On 12 Lut, 11:03, "gdaMa" <g...@w...pl> wrote:
> Pewnego wiosennego dnia tej zimy *Jan Werbiński* tak bajdurzył/a:
>
> > Która receptura na chleb pszenno żytni, na zakwasie, z ziarnami jest
> > najlepsza?
> > Od czego zacząć?
>
> > Mam ziarna sezamu, słonecznika i dyni. :-)
>
> Ja piekę pszenny z ziarnami - siemienie lniane, dynia, słonecznik (można
> dodać sezam).
> Pierwszy zakwas jest "dostany", ale spokojnie można sobie sobie taki zakwas
> wyhodować.
>
> 1 kg mąki pszennej 650-tki
> 1 szkl. otrąb pszennych
> 1 szkl. siemienia
> 1/2 szkl. pestek dyni
> 1/2 szkl. pestek słonecznika
> ew. 1/2 szkl. sezamu
> 1 łyżka soli
> 1 łyżka cukru
> 4,5 - 5 szkl. letniej wody
> zakwas (wcześniej wystawiony z lodówki by nabrał temp. pokojowej i "życia")
>
> Etap 1.
> Wymieszać suche składniki, dodać wodę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać.
> Odstawić przykryte ściereczką na 2 h w ciepłe miejsce.
> Jak ciasto wyrośnie wysmarować 2 formy keksówki masłem/margaryną wysypać
> bułką tartą lub otrębami (ja preferuję otręby). Z ciasta chlebowego odłożyć
> do słoika ok 3-4 łyżek na przyszły zakwas (w słoiku po średnim majonezie ma
> być tego ok 1/3) i wstawić do lodówki - można przechowywać do 10 dni. Resztę
> ciasta przełożyć do foremek, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
> i zapomnieć na kolejne 9 h.
>
> Etap 2.
> Po odczekaniu (przespaniu) określonego czasu posmarować wierzch jajkiem /
> wodą / mlekiem (preferuję mleko) i wstawić do nagrzanego piekarnika (170
> stC - termoobieg / 190 stC - zwykły) i piec odpowiednio 1 h do 1h 20 min. Ja
> z lenistwa wstawiam do nienagrzanego piekarnika i piekę ok 1,5 h.
>
> Pierwszy etap (przygotowanie ciasta, następnie przełożenie do foremek) robię
> odpowiednio rano przed pracą bądź wieczorem.
> Piekę po przyjściu z pracy bądź rano przed wyjściem (znaczy wstawiam chleb
> do piekarnika jak mąż wychodzi o 5:30 i idę spać... o 7 budzi mnie budzik i
> zapach gotowego chleba :). Piekę średnio raz w tygodniu.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Magda *gdaMa*
W zasadzie ilość dodatków na 60dag chleba nie powinna przekroczyć 5
dag.
Ja stosuję jeszcze jedną - dwie łyżki majeranku...
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL