-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.c
om!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
References: <54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Cydr, robił ktoś?
Date: Wed, 17 Sep 2014 08:24:30 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 28
Message-ID: <54192927$0$2227$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1410935079 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2227 89.68.70.207:2412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237979
[ ukryj nagłówki ]
Użytkownik "Jacek" <k...@a...com> napisał w wiadomości
news:54187faf$0$2356$65785112@news.neostrada.pl...
> Właśnie kończę dzisiejszy "udój" soku jabłkowego.
> Z tego, co czytam można go przerobić na cydr, ale piszą, że ma być robiony
> metodą górnej fermentacji na drożdżach Saccharomyces cerevisiae. Nigdy
> tego nie robiłem, więc chciałbym się poradzić mądrzejszych ode mnie, czy
> warto się w cydr bawić w domu?
> Skąd wziąć takie drożdże i jaki są szanse, że cydr wyjdzie strawny?
> A może lepiej przerobić go na "jabcok", to się zawsze udaje, a z dodatkiem
> soku z jeżyn wychodzi całkiem smaczny.
> Jacek
Takie drożdże dostaniesz w OBI lub innym budowlanym. Firma Biowin. Mają:
"Saccharomyces cerevisiae" i "Saccharomyces cerevisiae (bayanus)" w swojej
ofercie.
Jeśli nie to pytaj w firmie Biowin.
Ja swoje cydry robilem na drożdżach piwowarskich Safbrew S-33 (zielona
saszetka) firmy Fermentis ponieważ S-33 mają wysoką tolerancję na alkohol.
Nawet wyszły dobre. Trzeba będzie pamiętać by po jakimś czasie dosłodzić
syropem cukrowym jeśli wyjdzie zbyt wytrawny.
My zawsze dosładzamy aż do momntu kiedy alkohol zabije drożdże. Najlepiej
sprawdzać proces fermentacji cukromierzem. Po zakończonej fermentacji gdy
już nie bulka w rurce: poniżej 0 BLG to będzie bardzo wytrawne. 5-6 BLG
powinno być slodkie
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen