eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieCzeka mnie REWOLUCJA. Gaz.Re: Czeka mnie REWOLUCJA. Gaz.
  • X-Received: by 2002:a0c:bd2f:: with SMTP id m47mr15229224qvg.53.1616793335055; Fri,
    26 Mar 2021 14:15:35 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a0c:bd2f:: with SMTP id m47mr15229224qvg.53.1616793335055; Fri,
    26 Mar 2021 14:15:35 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!feeder1.
    cambriumusenet.nl!feed.tweak.nl!209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nnt
    p.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 26 Mar 2021 14:15:34 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <60572329$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.109.33.223;
    posting-account=coToQQoAAACVS4r5CDkdC8vHd7IUmmOt
    NNTP-Posting-Host: 37.109.33.223
    References: <f...@g...com>
    <xicpfqsw6nxi$.dlg@myjk.org>
    <5...@g...com>
    <s37361$rv9$1@dont-email.me> <60572329$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <8...@g...com>
    Subject: Re: Czeka mnie REWOLUCJA. Gaz.
    From: Majka <k...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 26 Mar 2021 21:15:35 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 129
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:571499
    [ ukryj nagłówki ]

    niedziela, 21 marca 2021 o 11:42:51 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
    > W dniu 2021-03-21 o 10:21, ToMasz pisze:
    > > W dniu 20.03.2021 o 23:07, Majka pisze:
    > >>> Indukcja super sprawa, koszty gotowania jak przy gazie bo jest
    > >>> sprawniejsza, a znacznie czyściej (i zdrowiej). Trzeba się tylko
    > >>> przyzwyczaić.
    > >> Super, tego chcę.
    > > MAjka, robią Cię w bambuko, a Ty bijesz brawo. sprawdziłaś ile
    > > kosztuje zagotowanie litra wody na indukcji, a ile na gazie? Zapytałaś
    > > się pani którą widzisz w lusterku, jak to jest że zupa ma być grzana
    > > prądem a chałupa gazem? Nie ufaj ludziom którzy podają zalety ukrywają
    > > wady. Nie ufaj opiniom bez argumentów. Przestań się jarać tym że
    > > wreszcie skończy się węgiel/pellet, a zacznij myśleć jakie problemy
    > > może przynieść planowane właśnie rozwiązanie.
    > >
    > > ToMasz
    > >
    > > tak na szybko
    > > https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-t
    aniej-gotowac-wode-na-gazie-czy-w-czajniku-elektrycz
    nym-odpowiadamy.bhtml
    > >
    > Daj spokój z takimi wyliczeniami, bo są niewiarygodne, gdyż w ogóle nie
    > uwzględniają sprawności urządzeń.
    >
    > W rzeczywistości nośnik energii w postaci prądu elektrycznego jest
    > droższy od gazu. Jednak jak się liczy to trzeba policzyć wszystko.
    >
    > Gaz podczas spalania, spala się z niska sprawnością, bo spora część
    > energii się marnuje uciekając wraz ze spalinami wokół garnka.
    >
    > 1 kWh energii pozwala na zagotowanie ok. 9,5 litra wody, a to jest ok.
    > 40 szklanek herbaty czy kawy.
    >
    > Sprawność podgrzewania wody w czajniku sięga 95-97%. Zatem koszt 1kWh
    > energii w tym przypadku wyniesie ok. 68 groszy.
    >
    > Sprawność palnika indukcyjnego wynosi ok. 90%, a zatem koszt 1kWh
    > energii cieplnej wyniesie ok. 72 groszy.
    >
    > W przypadku płyty ceramicznej, jej sprawność wynosi ok. 60-70%, a zatem
    > koszt 1kWh wyniesie średnio ok. 1zł
    >
    > Palnik gazowy podgrzewa ze sprawnością ok. 30-50% i zależy od doboru
    > odpowiedniego palnika do wielkości garnka. Zatem 1kWh z gazu kosztuje od
    > ok. 40 do 67 groszy. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że użytkowanie gazu
    > wymusza większe wentylowanie kuchni ze względu na gaz, a tym samym
    > większe straty energii. Częściej trzeba wymieniać filtry w okapach oraz
    > kupować silne środki do usuwania syfu jaki wydziela się z gazu i osadza
    > się na meblach i sprzętach np. Megilo. Poza tym coroczne przeglądy
    > instalacji gazowej i kominowej. To są dodatkowe koszty, których ludzie
    > nie uwzględniają.
    >
    > W przypadku prądu mając prąd dwutaryfowy jeżeli jest taka możliwość aby
    > gotować w tańszej taryfie to koszt gotowania na indukcji może być o
    > połowę tańszy od gazu.
    >
    > Poza tym wdychanie spalin ze spalonego gazu nie jest obojętne dla
    > zdrowia, a zdrowie jest bezcenne.
    >
    > Fakt, że porządna płyta indukcyjna jest droższa od porządnej płyty
    > gazowej i tu trzeba ponieść pewne inwestycje, których czas zwrotu jest
    > zbyt długi, aby mówić o opłacalności indukcji ponad gazem. Jednak
    > użytkowanie płyty indukcyjnej jest bezpieczniejsze i zdrowsze o ile
    > pozwala instalacja elektryczna. Sam z resztą postanowiłem w zeszłym roku
    > zrezygnować z kuchni gazowej na rzecz indukcyjnej, bo już wkurwiał nas
    > ten syf z gazu. Tylko ze względu na fakt, że często u nas gości
    > teściowa, która nie daje sobie rady z obsługą indukcji oraz częste
    > przerwy w dostawie energii elektrycznej, zdecydowałem się na kompromis i
    > kupiłem płytę hybrydową z palnikami indukcyjnymi i gazowymi firmy Teka.
    > Na co dzień używamy indukcji, a teściowa palników gazowych. Zaś wodę na
    > herbatę czy kawę, gotujemy w szklanym czajniku elektrycznym.

    Panowie, spór gaz czy prąd w kuchni miejmy już za sobą, bo ja zdecydowałem:
    - płyta indukcyjna plus czajnik elektryczny.

    argumenty MOJE:
    - Gazu po prostu się boję, a instalacja pieca kondens to wygoda dla mnie po paleniu
    węglem.
    - Do kuchni nie będę gazu prowadzić ani po domu (wiercenie, kucie, rury - odpada)
    - nie doprowadzę tez gazu do kuchni osobnym przewiertem przez ścianę zewnętrzną.
    - im mniej rurek gazowych, kolanek i łączeń w domu, tym jestem spokojniejsza.
    - czajnik elektryczny sam się wyłączy
    - czajnik elektryczny jest szybszy
    - czajnik elektryczny to mój spokój (jeśli ma wodę zagotować sobie dziecko
    kilkulatek)
    - bez gazy w kuchni to mniej tłustego brudu na szafkach pod sufitem, mycie tego co
    pół roku jest upierdliwe.

    Majka

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1