eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • X-Received: by 2002:a25:b1a3:0:b0:ba8:373e:acf1 with SMTP id
    h35-20020a25b1a3000000b00ba8373eacf1mr6886588ybj.12.1687386525574; Wed,
    21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:b1a3:0:b0:ba8:373e:acf1 with SMTP id
    h35-20020a25b1a3000000b00ba8373eacf1mr6886588ybj.12.1687386525574; Wed,
    21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
    ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
    .google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
    not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.24.58;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.24.58
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <9...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <2...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <7...@g...com>
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 21 Jun 2023 22:28:45 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 4431
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590809
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wednesday, 21 June 2023 at 23:48:25 UTC+2, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Pan WS napisał:
    > >> A wino z nich robione białe, czy czerwone?
    > >
    > > Tylko czerwone, może kiedyś przetestuje białe (w sumie fanem nie
    > > jestem, ale znajoma twierdzi, że jeśli kupuje się jakieś badziewne,
    > > to lepiej białe, bo częściej będzie pijalne ;)
    > Łatwiej kontrolować fermentację, za to mniej wydajne. Coś za coś.
    > >> Piłem wino z polskich winnic, co to jest je teraz w dobrym tonie
    > >> zakładać. Niespecjalnie dobre. Za to droge jak pieron. Czegoś w
    > >> naszym klimacie brakuje.
    > >
    > > Dokładnie, mam podobne wrażenia... choć kolega na jakiejś imprezie
    > > w Zielonej Górze (Winobranie/Dni otwartych piwnic/?) twierdził, że
    > > OK, ale stawiam tu raczej na sporą ilość degustacji ;)
    > Mnie dawali nie na masowej degustacji, tylko w jednej butelce ze
    > staranne zaprojektowaną etykietką. Nie porywało jakoś.
    > >> To co mi teraz do głowy przyszło, to postąpić z uprawą tak, jak
    > >> przy produkcji eiswein (wina lodowego). Czyli zagęścić sok jeszcze
    > >> na krzaku. Będzie jeszcze drożej, bo wydajność czegoś takiego jak
    > >> eiswein, prošek, czy też malaga jest słaba. Ale przynajmniej może
    > >> wyjść jakaś lokalna ciekawostka.
    > >
    > > W sumie mogło by być ciekawe - zeszły rok był do tego idealny u mnie
    > > (okolice Żywca), bo dość długo było ciepło... ale z lenistwa nie
    > > dorobiłem się jeszcze siatek, więc jak dojrzeją walczę ze szpakami
    > > kto pierwszy zbierze...
    > Rzeczony prošek robi się z gron podsuszanych już po zbiorze, więc
    > odporność na szpaki łatwiej zachować. Ponadto procedura zakłada
    > dobicie drożdży destylatem, czyli to nie do końca jest wino. Tak samo
    > by można zrobić wermut żywiecki -- teraz mi to do głowy przyszło.
    >
    > --
    > Jarek

    On chyba mówił o pozostawianiu winogron na krzaku do przymrozków, bo wtedy następuje
    scukrzenie wywołane mrozem
    i wzrasta ilośc cukru naturalnego i jest to standardowa procedura w duzych winnicach.

    Córka Trumpa mnie zapraszala na degustacje swoich win, bo prowadzi duża winnicę i
    produkuje wina.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1