-
X-Received: by 2002:a25:b1a3:0:b0:ba8:373e:acf1 with SMTP id
h35-20020a25b1a3000000b00ba8373eacf1mr6886588ybj.12.1687386525574; Wed,
21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:b1a3:0:b0:ba8:373e:acf1 with SMTP id
h35-20020a25b1a3000000b00ba8373eacf1mr6886588ybj.12.1687386525574; Wed,
21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Wed, 21 Jun 2023 15:28:45 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.24.58;
posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.24.58
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<2...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
From: a a <m...@g...com>
Injection-Date: Wed, 21 Jun 2023 22:28:45 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 4431
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590809
[ ukryj nagłówki ]On Wednesday, 21 June 2023 at 23:48:25 UTC+2, Jarosław Sokołowski wrote:
> Pan WS napisał:
> >> A wino z nich robione białe, czy czerwone?
> >
> > Tylko czerwone, może kiedyś przetestuje białe (w sumie fanem nie
> > jestem, ale znajoma twierdzi, że jeśli kupuje się jakieś badziewne,
> > to lepiej białe, bo częściej będzie pijalne ;)
> Łatwiej kontrolować fermentację, za to mniej wydajne. Coś za coś.
> >> Piłem wino z polskich winnic, co to jest je teraz w dobrym tonie
> >> zakładać. Niespecjalnie dobre. Za to droge jak pieron. Czegoś w
> >> naszym klimacie brakuje.
> >
> > Dokładnie, mam podobne wrażenia... choć kolega na jakiejś imprezie
> > w Zielonej Górze (Winobranie/Dni otwartych piwnic/?) twierdził, że
> > OK, ale stawiam tu raczej na sporą ilość degustacji ;)
> Mnie dawali nie na masowej degustacji, tylko w jednej butelce ze
> staranne zaprojektowaną etykietką. Nie porywało jakoś.
> >> To co mi teraz do głowy przyszło, to postąpić z uprawą tak, jak
> >> przy produkcji eiswein (wina lodowego). Czyli zagęścić sok jeszcze
> >> na krzaku. Będzie jeszcze drożej, bo wydajność czegoś takiego jak
> >> eiswein, prošek, czy też malaga jest słaba. Ale przynajmniej może
> >> wyjść jakaś lokalna ciekawostka.
> >
> > W sumie mogło by być ciekawe - zeszły rok był do tego idealny u mnie
> > (okolice Żywca), bo dość długo było ciepło... ale z lenistwa nie
> > dorobiłem się jeszcze siatek, więc jak dojrzeją walczę ze szpakami
> > kto pierwszy zbierze...
> Rzeczony prošek robi się z gron podsuszanych już po zbiorze, więc
> odporność na szpaki łatwiej zachować. Ponadto procedura zakłada
> dobicie drożdży destylatem, czyli to nie do końca jest wino. Tak samo
> by można zrobić wermut żywiecki -- teraz mi to do głowy przyszło.
>
> --
> Jarek
On chyba mówił o pozostawianiu winogron na krzaku do przymrozków, bo wtedy następuje
scukrzenie wywołane mrozem
i wzrasta ilośc cukru naturalnego i jest to standardowa procedura w duzych winnicach.
Córka Trumpa mnie zapraszala na degustacje swoich win, bo prowadzi duża winnicę i
produkuje wina.
Najnowsze wątki z tej grupy
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
Najnowsze wątki
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet