-
Data: 2023-06-22 00:28:45
Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Wednesday, 21 June 2023 at 23:48:25 UTC+2, Jarosław Sokołowski wrote:
> Pan WS napisał:
> >> A wino z nich robione białe, czy czerwone?
> >
> > Tylko czerwone, może kiedyś przetestuje białe (w sumie fanem nie
> > jestem, ale znajoma twierdzi, że jeśli kupuje się jakieś badziewne,
> > to lepiej białe, bo częściej będzie pijalne ;)
> Łatwiej kontrolować fermentację, za to mniej wydajne. Coś za coś.
> >> Piłem wino z polskich winnic, co to jest je teraz w dobrym tonie
> >> zakładać. Niespecjalnie dobre. Za to droge jak pieron. Czegoś w
> >> naszym klimacie brakuje.
> >
> > Dokładnie, mam podobne wrażenia... choć kolega na jakiejś imprezie
> > w Zielonej Górze (Winobranie/Dni otwartych piwnic/?) twierdził, że
> > OK, ale stawiam tu raczej na sporą ilość degustacji ;)
> Mnie dawali nie na masowej degustacji, tylko w jednej butelce ze
> staranne zaprojektowaną etykietką. Nie porywało jakoś.
> >> To co mi teraz do głowy przyszło, to postąpić z uprawą tak, jak
> >> przy produkcji eiswein (wina lodowego). Czyli zagęścić sok jeszcze
> >> na krzaku. Będzie jeszcze drożej, bo wydajność czegoś takiego jak
> >> eiswein, prošek, czy też malaga jest słaba. Ale przynajmniej może
> >> wyjść jakaś lokalna ciekawostka.
> >
> > W sumie mogło by być ciekawe - zeszły rok był do tego idealny u mnie
> > (okolice Żywca), bo dość długo było ciepło... ale z lenistwa nie
> > dorobiłem się jeszcze siatek, więc jak dojrzeją walczę ze szpakami
> > kto pierwszy zbierze...
> Rzeczony prošek robi się z gron podsuszanych już po zbiorze, więc
> odporność na szpaki łatwiej zachować. Ponadto procedura zakłada
> dobicie drożdży destylatem, czyli to nie do końca jest wino. Tak samo
> by można zrobić wermut żywiecki -- teraz mi to do głowy przyszło.
>
> --
> Jarek
On chyba mówił o pozostawianiu winogron na krzaku do przymrozków, bo wtedy następuje
scukrzenie wywołane mrozem
i wzrasta ilośc cukru naturalnego i jest to standardowa procedura w duzych winnicach.
Córka Trumpa mnie zapraszala na degustacje swoich win, bo prowadzi duża winnicę i
produkuje wina.
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL