eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 23:48:23
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan WS napisał:

    >> A wino z nich robione białe, czy czerwone?
    >
    > Tylko czerwone, może kiedyś przetestuje białe (w sumie fanem nie
    > jestem, ale znajoma twierdzi, że jeśli kupuje się jakieś badziewne,
    > to lepiej białe, bo częściej będzie pijalne ;)

    Łatwiej kontrolować fermentację, za to mniej wydajne. Coś za coś.

    >> Piłem wino z polskich winnic, co to jest je teraz w dobrym tonie
    >> zakładać. Niespecjalnie dobre. Za to droge jak pieron. Czegoś w
    >> naszym klimacie brakuje.
    >
    > Dokładnie, mam podobne wrażenia... choć kolega na jakiejś imprezie
    > w Zielonej Górze (Winobranie/Dni otwartych piwnic/?) twierdził, że
    > OK, ale stawiam tu raczej na sporą ilość degustacji ;)

    Mnie dawali nie na masowej degustacji, tylko w jednej butelce ze
    staranne zaprojektowaną etykietką. Nie porywało jakoś.

    >> To co mi teraz do głowy przyszło, to postąpić z uprawą tak, jak
    >> przy produkcji eiswein (wina lodowego). Czyli zagęścić sok jeszcze
    >> na krzaku. Będzie jeszcze drożej, bo wydajność czegoś takiego jak
    >> eiswein, prošek, czy też malaga jest słaba. Ale przynajmniej może
    >> wyjść jakaś lokalna ciekawostka.
    >
    > W sumie mogło by być ciekawe - zeszły rok był do tego idealny u mnie
    > (okolice Żywca), bo dość długo było ciepło... ale z lenistwa nie
    > dorobiłem się jeszcze siatek, więc jak dojrzeją walczę ze szpakami
    > kto pierwszy zbierze...

    Rzeczony prošek robi się z gron podsuszanych już po zbiorze, więc
    odporność na szpaki łatwiej zachować. Ponadto procedura zakłada
    dobicie drożdży destylatem, czyli to nie do końca jest wino. Tak samo
    by można zrobić wermut żywiecki -- teraz mi to do głowy przyszło.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 22.06.23 00:28 a a

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1