eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDyniowo...Re: Dyniowo...
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Dyniowo...
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <15qwogefq8nfv$.1bfzjpi9kf30y.dlg@40tude.net>
    <j5dgv5$trn$1@node2.news.atman.pl>
    Date: Wed, 21 Sep 2011 22:35:31 +0200
    Message-ID: <jee2ge4r8as2$.w31miexzuusa.dlg@40tude.net>
    Lines: 45
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.253.173
    X-Trace: 1316637365 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2504 79.185.253.173:58748
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:233004
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200, Paulinka napisał(a):

    > Ikselka pisze:
    >> ...mi :-)
    >> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
    >
    > Fajne zdjęcia.

    Dzięki.
    Się nataskałam, że hej! Przewiozłam te wszystkie dynie z ogrodu na trawnik
    moim "zakupowym" cinquecento, bo inaczej bym padła - MŚK gdzieś taczki
    schował przed wyjazdem, czy może sasiadowi pożyczył.
    Jutro dołączę zdjęcia cinquecento pełnego dyń, ależ śmiesznie to wygląda!

    >
    >> Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
    >> Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
    >> zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
    >> kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
    >>
    >> Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
    >> delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
    >> chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
    >> niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
    >> solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
    >> Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
    >> Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
    >> Polecam!
    >
    > U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
    > roku zresztą tylko symbolicznie.
    > Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
    > cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.

    Podobnie dynia piżmowa, byle młoda, a jakbyś spróbowala Lungę - tooo
    dopiero. Bije je obie na głowę. Jestem w niej zakochana. Zabrałam w
    sierpniu na Mazury dwie sztuki, bo nie mogłam się rozstać z tą dynią -
    znajomi się zajadali, nie nadążałam smażyć :-)

    > Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
    > IMO najlepszy przepis na leczo.

    Mam swój ulubiony, ciekawe, czy podobny. Masz linka?
    --
    XL

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1