eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieEkogroszkowcy pomóżcieRe: Ekogroszkowcy pomóżcie
  • Data: 2009-12-21 08:28:17
    Temat: Re: Ekogroszkowcy pomóżcie
    Od: "..::Adam::.." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    > Na retorcie tworzy się krater, po bokach powstają spieki (takie szare
    > spieczone kawałki), w popiele jest około 10% części stałych.
    >
    Spieki to normalna rzecz, taki węgiel.
    Te 10% części stałych to niedopalony węgiel? Jesli tak, to za często
    podajesz paliwo.


    Ja ogrzewam dom o pow 176mkw, parter i poddasze, do tego ok 80 mkw piwnic.
    zasypuję co 2 tygodnie, do zasobnika wchodzi mi ok 21-22 10 litrowe
    wiadra groszku.
    Grzeję na poddaszu 4 kaloryferami, w piwnicy 2 i na parterze 2,
    podłogówka na parterze wyłączona (z uwagi na świeżo położone płytki i fugi).
    Temperatura na parterze ok 18-19 stopni w teraźniejsze mrozy, na
    poddaszu 20-21.
    Piec ustawiony na 45 stopni, na kaloryfery puszczane od 35-40 stopni.
    Praktycznie piec lecu tylko na podtrzymaniu ustawionym na 15 minut.
    Dom niezamieszkały, sciana pustak 25cm, wełna 12 i klinkier 12, dach
    ocieplony 30 cm wełny, okna i drzwi szczelne, wentylacja grawitacyjna.

    Zauważyłem mniej spieków gdy piec leci tylko na podtrzymaniu.

    Pozdrawima
    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1