eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieEkogroszkowcy pomóżcieRe: Ekogroszkowcy pomóżcie
  • Data: 2009-12-21 08:42:39
    Temat: Re: Ekogroszkowcy pomóżcie
    Od: "Tomek" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > Na retorcie tworzy się krater, po bokach powstają spieki (takie szare
    > spieczone kawałki), w popiele jest około 10% części stałych.

    te czesci stale to niedopalony wegiel czy wlasnie spieki?

    > Piec odpaliłem w sobote o 8 rano, zasypałem 5 worków po 25kg, podejrzewam
    > że starczy to do dzisiejszego południa, może wieczora.

    u mnie przy obecnych temperaturach wychodzi niecaly worek na dzien.

    > Co mógłbym zmienić, poprawić, na co zwrócić uwagę??

    Generalnie na poczatek trzeba udstawic tak dmuchawe (moc), zeby plomien byl
    duzy i spokojny (a nie jak z palnika gazowego - krotki i postrzepiony).
    Nastepnie nalezy ustawic ilosc podawanego wegla i dlugosci przedmuchow tak,
    aby nie robil sie krater o ktorym piszesz (za malo wegla lub za dlugo i
    mocno dmuchasz) i jednoczesnie niedopalony wegiel nie spadal do popielnika.
    Oczywiscie po tej zmianie nalezy zmodyfikowac moc dmuchawy. I tak w kolko :)
    Palensko ma przypominac kopiec kreta, z komina moze sie conajwyzej lekko
    dymic, a temperatura spalin ma byc mozliwie jak najnizsza. Pamietaj - duzo
    powietrza=duzo ciepla ucieka przez komin, malo powietrza=cieplo spada do
    popielnika :)

    --
    Tomek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1