eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieEkogroszkowcy pomóżcieRe: Ekogroszkowcy pomóżcie
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
    -for-mail
    From: "..::Adam::.." <e...@o...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Ekogroszkowcy pomóżcie
    Date: Mon, 21 Dec 2009 09:28:17 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 25
    Message-ID: <hgnbj9$umu$1@news.onet.pl>
    References: <hgnae2$rh6$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: 81.15.160.18
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1261384105 31454 81.15.160.18 (21 Dec 2009 08:28:25 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Dec 2009 08:28:25 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091130
    Thunderbird/3.0
    In-Reply-To: <hgnae2$rh6$1@news.onet.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:381564
    [ ukryj nagłówki ]


    > Na retorcie tworzy się krater, po bokach powstają spieki (takie szare
    > spieczone kawałki), w popiele jest około 10% części stałych.
    >
    Spieki to normalna rzecz, taki węgiel.
    Te 10% części stałych to niedopalony węgiel? Jesli tak, to za często
    podajesz paliwo.


    Ja ogrzewam dom o pow 176mkw, parter i poddasze, do tego ok 80 mkw piwnic.
    zasypuję co 2 tygodnie, do zasobnika wchodzi mi ok 21-22 10 litrowe
    wiadra groszku.
    Grzeję na poddaszu 4 kaloryferami, w piwnicy 2 i na parterze 2,
    podłogówka na parterze wyłączona (z uwagi na świeżo położone płytki i fugi).
    Temperatura na parterze ok 18-19 stopni w teraźniejsze mrozy, na
    poddaszu 20-21.
    Piec ustawiony na 45 stopni, na kaloryfery puszczane od 35-40 stopni.
    Praktycznie piec lecu tylko na podtrzymaniu ustawionym na 15 minut.
    Dom niezamieszkały, sciana pustak 25cm, wełna 12 i klinkier 12, dach
    ocieplony 30 cm wełny, okna i drzwi szczelne, wentylacja grawitacyjna.

    Zauważyłem mniej spieków gdy piec leci tylko na podtrzymaniu.

    Pozdrawima
    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1