eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieI ja wykryłem SPISEK. Kotły gazowe tym razem;)Re: I ja wykryłem SPISEK. Kotły gazowe tym razem;)
  • Data: 2019-10-29 00:00:02
    Temat: Re: I ja wykryłem SPISEK. Kotły gazowe tym razem;)
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2019-10-28 o 17:55, Kris pisze:
    > I jest tam par 159 pkt3(WS wyżej zacytował) który dopuszcza ponad 10 metrów.

    Niby jest taki zapis. Jednak wszyscy projektanci, których znam trzymają
    się zasady, że jak jest powyżej 10m to dodatkowy zawór musi być.

    > No i jeszcze pkt3;)
    > A faktycznie to straszna lipa bo ten zawór zgodnie z prawem jest w skrzynce na
    gazomierz, a skrzynka ta otwiera się takim nietypowym zamkiem(trójkątem).
    > Oczywiście kombinerkami tez da radę ale w sytuacji awaryjnej(pożar) kto będzie miał
    głowę na szukanie kombinerek.

    W chwili zagrożenia to nikt nie będzie szukał klucza tylko drzwiczki
    wyrwie, a nie stanowią one żadnego oporu i zabezpieczenia.

    >> Hmm.....? Nie wiem czy czasami nie zrobiłeś błędu. Szczerze mówiąc nie
    >> wiem jak jest ze światłowodami, ale wszelkie inne instalacje takie jak
    >> wodna, kanalizacyjna, elektryczna muszą być oddalone minimum 1,5m.
    > Ale o tym że tam jest ta rura do światłowodu wiemy tylko ja i Ty;)

    No i cały internet.

    >> to jest mój chleb powszedni, ale bez zenkowego lania wody :)
    > Ale pamiętny watek z chlebem to Tobie nie wyszedł;)

    Widzisz wielu myśli, że ten wątek mi nie wyszedł, a w rzeczywistości to
    rozdmuchał go ten stary debil wypisując zmyślone na mój temat bzdury i
    wymyślając "wodny chleb".

    Problem polegał na tym, że on pisał o pieczeniu ciasta drożdżowego w
    maszynce do automatycznego pieczenia ciasta, którego nawet nie można
    nazwać chlebem, a ja pisałem o wypieku prawdziwego chleba żytniego na
    prawdziwym zakwasie i niekoniecznie w takiej maszynce, bo nie chodziło o
    maszynki tylko sens ekonomiczny pieczenia samemu chleba.

    Udowodniłem wtedy, że koszt wypieku prawdziwego chleba w domu jest nieco
    wyższy niż koszt chleba z piekarni. Tyle, że taki, własny chleb jest o
    wiele smaczniejszy, zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość niż chleb
    sklepowy. Nawet po tygodniu można go jeść ze smakiem. Ten idiota
    natomiast pisał o tak niskich kosztach, ze nawet energia elektryczna do
    wypieku tego jego pieczywa kosztowała więcej niż podawany przez niego
    łączny koszt składników i energii.

    To coś, co piecze ten idiota to nie jest chleb tylko ciasto drożdżowe,
    które nie ma nic wspólnego z chlebem. To jest takie samo g... jak te
    dmuchane świństwa ze sklepu, które na drugi dzień są już czerstwe. Do
    pieczenia tego g.... używa się o wiele mniej wody niż w przypadku
    prawdziwego chleba na zakwasie. Tyle, że kogutkowe wypieki nie mają nic
    wspólnego z prawdziwym chlebem.

    Jak się robi zakwas żytni to zaczyna się od porcji mąki i 2 razy
    większej ilości ciepłej wody niż mąki t.j. na każde np. 200g mąki leje
    się ok. 400ml wody. Taką fermentację zakwasu przeprowadza się przez
    kilka-kilkanaście dni zanim będzie stanowił bazę do wypieku chleba.
    Codziennie się dokarmia bakterie fermentacyjne dosypując mąki i
    początkowo dolewając 2 razy tyle wody co mąki, a z każdym dniem
    zmniejsza się ilość wody i stopniowo zagęszcza zakwas. W efekcie
    końcowym do wypieku prawdziwego chleba powstaje rozczyn, który zawiera
    nieco więcej wody niż mąki. Powstaje półpłynna i mocno napowietrzona
    masa. Część tej wody podczas pieczenia chleba odparowuje.

    Ale ten stary idiota i tak nie jest w stanie tego zrozumieć, bo on
    uważa, że pozjadał wszystkie rozumy świata. a to co ma napisane w
    instrukcji obsługi swojej najgenialniejszej na świecie  maszynki do
    wypieku pseudo chleba to jest prawda objawiona i niepodważalna.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1