-
Data: 2019-10-29 00:00:02
Temat: Re: I ja wykryłem SPISEK. Kotły gazowe tym razem;)
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2019-10-28 o 17:55, Kris pisze:
> I jest tam par 159 pkt3(WS wyżej zacytował) który dopuszcza ponad 10 metrów.
Niby jest taki zapis. Jednak wszyscy projektanci, których znam trzymają
się zasady, że jak jest powyżej 10m to dodatkowy zawór musi być.
> No i jeszcze pkt3;)
> A faktycznie to straszna lipa bo ten zawór zgodnie z prawem jest w skrzynce na
gazomierz, a skrzynka ta otwiera się takim nietypowym zamkiem(trójkątem).
> Oczywiście kombinerkami tez da radę ale w sytuacji awaryjnej(pożar) kto będzie miał
głowę na szukanie kombinerek.
W chwili zagrożenia to nikt nie będzie szukał klucza tylko drzwiczki
wyrwie, a nie stanowią one żadnego oporu i zabezpieczenia.
>> Hmm.....? Nie wiem czy czasami nie zrobiłeś błędu. Szczerze mówiąc nie
>> wiem jak jest ze światłowodami, ale wszelkie inne instalacje takie jak
>> wodna, kanalizacyjna, elektryczna muszą być oddalone minimum 1,5m.
> Ale o tym że tam jest ta rura do światłowodu wiemy tylko ja i Ty;)
No i cały internet.
>> to jest mój chleb powszedni, ale bez zenkowego lania wody :)
> Ale pamiętny watek z chlebem to Tobie nie wyszedł;)
Widzisz wielu myśli, że ten wątek mi nie wyszedł, a w rzeczywistości to
rozdmuchał go ten stary debil wypisując zmyślone na mój temat bzdury i
wymyślając "wodny chleb".
Problem polegał na tym, że on pisał o pieczeniu ciasta drożdżowego w
maszynce do automatycznego pieczenia ciasta, którego nawet nie można
nazwać chlebem, a ja pisałem o wypieku prawdziwego chleba żytniego na
prawdziwym zakwasie i niekoniecznie w takiej maszynce, bo nie chodziło o
maszynki tylko sens ekonomiczny pieczenia samemu chleba.
Udowodniłem wtedy, że koszt wypieku prawdziwego chleba w domu jest nieco
wyższy niż koszt chleba z piekarni. Tyle, że taki, własny chleb jest o
wiele smaczniejszy, zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość niż chleb
sklepowy. Nawet po tygodniu można go jeść ze smakiem. Ten idiota
natomiast pisał o tak niskich kosztach, ze nawet energia elektryczna do
wypieku tego jego pieczywa kosztowała więcej niż podawany przez niego
łączny koszt składników i energii.
To coś, co piecze ten idiota to nie jest chleb tylko ciasto drożdżowe,
które nie ma nic wspólnego z chlebem. To jest takie samo g... jak te
dmuchane świństwa ze sklepu, które na drugi dzień są już czerstwe. Do
pieczenia tego g.... używa się o wiele mniej wody niż w przypadku
prawdziwego chleba na zakwasie. Tyle, że kogutkowe wypieki nie mają nic
wspólnego z prawdziwym chlebem.
Jak się robi zakwas żytni to zaczyna się od porcji mąki i 2 razy
większej ilości ciepłej wody niż mąki t.j. na każde np. 200g mąki leje
się ok. 400ml wody. Taką fermentację zakwasu przeprowadza się przez
kilka-kilkanaście dni zanim będzie stanowił bazę do wypieku chleba.
Codziennie się dokarmia bakterie fermentacyjne dosypując mąki i
początkowo dolewając 2 razy tyle wody co mąki, a z każdym dniem
zmniejsza się ilość wody i stopniowo zagęszcza zakwas. W efekcie
końcowym do wypieku prawdziwego chleba powstaje rozczyn, który zawiera
nieco więcej wody niż mąki. Powstaje półpłynna i mocno napowietrzona
masa. Część tej wody podczas pieczenia chleba odparowuje.
Ale ten stary idiota i tak nie jest w stanie tego zrozumieć, bo on
uważa, że pozjadał wszystkie rozumy świata. a to co ma napisane w
instrukcji obsługi swojej najgenialniejszej na świecie maszynki do
wypieku pseudo chleba to jest prawda objawiona i niepodważalna.
Następne wpisy z tego wątku
- 29.10.19 01:49 Zenek Kapelinder
- 29.10.19 08:48 Budyń
- 29.10.19 11:28 Uzytkownik
- 29.10.19 17:50 Hans Kloss
- 29.10.19 18:33 Budyń
- 29.10.19 19:30 Zenek Kapelinder
- 29.10.19 20:24 Uzytkownik
- 29.10.19 20:28 Zenek Kapelinder
- 29.10.19 20:47 Uzytkownik
- 29.10.19 21:10 Zenek Kapelinder
- 30.10.19 08:43 Uzytkownik
- 30.10.19 12:31 Myjk
- 30.10.19 20:19 Lisciasty
- 30.10.19 21:22 Zenek Kapelinder
- 30.10.19 23:44 Uzytkownik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt z dachu
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
Najnowsze wątki
- 2025-04-05 Prunt z dachu
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?