eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ? › Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
    peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
    .com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
    2.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
    -for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
    <f...@q...googlegroups.com>
    <c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
    <5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
    <f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
    <1...@4...net>
    <4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
    <1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net>
    <4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl>
    <4db9587f$0$2496$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Thu, 28 Apr 2011 14:53:39 +0200
    Message-ID: <u20ymcxppqdw$.15qmxw9xi5fx1$.dlg@40tude.net>
    Lines: 76
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.199.60
    X-Trace: 1303995256 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2436 79.185.199.60:51613
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129386
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Thu, 28 Apr 2011 14:07:15 +0200, Panslavista napisał(a):

    > "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
    > news:4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl...
    >>
    >> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    >> news:1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
    >>>
    >>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    >>>> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>>>>>>
    >>>>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>>>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20
    >>>>>>>> złotych.
    >>>>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama
    >>>>>>>> ostrzę,
    >>>>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>>>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>>>>>>
    >>>>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
    >>>>>>> I sitko się ostrzy?
    >>>>>>
    >>>>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek
    >>>>>> muszą
    >>>>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza
    >>>>>> w
    >>>>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba
    >>>>>> ostrza
    >>>>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba
    >>>>>> te
    >>>>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
    >>>>>
    >>>>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
    >>>>> Nóż
    >>>>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    >>>>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    >>>>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i
    >>>>> kolistymi
    >>>>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    >>>>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    >>>>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
    >>>>> nie
    >>>>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    >>>>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    >>>>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić
    >>>>> delikatnie
    >>>>> olejem.
    >>>>
    >>>> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
    >>>
    >>> Jak widac - nie.
    >>
    >> No tak, nie napisałem jeszcze, że trzeba znać się na obróbkach.
    >
    > Choroba nie pozwala mi pisać długo. A tu trzeba wyjaśnić trochę teorii z
    > obróbki skrawaniem, poruszyć sprawę kątów ostrza oraz kąta przyłożenia.
    > Przejdę więc do wad ostrzenia przez Xlki. Do sitka potrzeba jest
    > magnesówka - szlifierka do powierzchni płaskich z mocowaniem sitka na stole
    > przy pomocy elektromagnesów. Maszyna ta zapewnia równoległość obu stron
    > sitka oraz wysoki stopień gładkości powierzchni.
    > Na odmianę nożyk jedno czy dwustronny nie jest ostrzony w płaszczyźnie sitka
    > po której ślizga się np. na tłuszczu z mięsa. Ostrzone są płaszczyzny
    > natarcia, a więc potrzebny jest przyrząd do mocowania nożyków z właściwymi
    > kątami oraz szlifierka z wąską tarczą.
    > Dlaczego nie nadaje się Xlkowe rozwiązanie? Bo nie jest w stanie zapewnić
    > spełnienia w/w warunków. Owszem, ostrze może zmnieszyć miażdżenie produktu,
    > więc jakaś chwilowa poprawa będzie.

    Teoria. A praktyka jest taka, że ostrzę po swojemu od 30 lat z dobrym
    skutkiem.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1