eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieMeble kuchenne - rozterkiRe: Meble kuchenne - rozterki
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
    -for-mail
    From: "Łukasz C." <a...@r...to>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Meble kuchenne - rozterki
    Date: Fri, 5 Feb 2010 17:03:38 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 87
    Message-ID: <1ut859o9usmpp.2zru6o6zx5io$.dlg@40tude.net>
    References: <4b69ee76$1@news.home.net.pl>
    <e...@m...googlegroups.com>
    <6...@4...net>
    <a...@r...googlegroups.com>
    Reply-To: l...@g...com
    NNTP-Posting-Host: affg211.neoplus.adsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1265385819 30771 95.49.136.211 (5 Feb 2010 16:03:39 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Feb 2010 16:03:39 +0000 (UTC)
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:386591
    [ ukryj nagłówki ]

    Fri, 5 Feb 2010 06:22:03 -0800 (PST), Kudlaty napisał(a):

    >>> plyta laminowana - zwroc uwage na glebokosc faktury - im glebiej tym
    >>> lepsza
    >>
    >> Niby w jakim sensie lepsza?
    >
    > bo laminat jest grubszy a co zatym idzie trwalszy. Niektore laminaty
    > sa jak papier. Trzeba uwazac.

    Faktura powierzchni płyty zależy od matrycy użytej w prasie, nie od
    grubości "laminatu", który w rzeczywistości jest arkuszem papieru (o
    gramaturze 60-70 g/cm2) nasyconym środkami chemicznymi.

    >>> twardosc plyty laminowaj jest porownywalna z drewnem egzotycznym -
    >>> teak
    >>
    >> Co rozumiesz pod pojęciem "twardość płyty laminowanej"? Twardość warstwy
    >> zewnętrznej, wewnętrznej, warstwy melaminowanego papieru? Nie rozumiem
    >> dlaczego do porównania bierzesz teak (nie wyróżnia się niczym szczególnym w
    >> tej materii). Takie porównanie zupełnie niczego nie wnosi.
    >
    > Twardosc plyty laminowanej jest tym samym co twardosc stali. Im wiecej
    > tym lepiej. Niektorzy robia blaty drewniane i kryja lakierem. Z tego
    > co mozna poczytac w sieci to twardosc drewna z lakierm jest slabsza
    > niz dobrej plyty laminowanej.

    Po pierwsze - ciągle nie wiem czemu służyć ma ta wysoka twardość?
    Po drugie - płyta wiórowa jest materiałem niejednorodnym, więc porównanie
    ze stalą jest nietrafione.
    Po trzecie - porównując lakierowany blat z drewna (nie wiemy jakiego
    gatunku) z płytą wiórową masz na myśli blat roboczy wykonany z płyty
    wiórowej pokrytej laminatem HPL?

    > Druga sprawa to scieralnosc. Zwyklym testem jest np ruszanie myszki na
    > blacie meblowym. Dobra plyta wytrzyma 10 lata, slaba z plytka faktura
    > tylko 3 lata. /Testy mozna zobaczyc sobie w pracy pod myszka/

    Ścieralność płyty na frontach i korpusach jest nieistotna. A że blat biurka
    za 99 zł wytrze się po 3 latach - za taką cenę to rewelacyjny wynik :-)

    >>> blaty granitowe sa zbyt drogie a po jakims czasie i tak kuchnia
    >>> zamienia sie w najorsze pomieszczenie w domu.
    >>
    >> Co znaczy "zbyt drogie"? Dlaczego?
    >> I jakie to "najorsze" pomieszczenie?
    >
    > Kuchnia jest najbardziej eksploatowanym pomieszczeniem w domu, pozniej
    > lazienka. Jesli ktos jest sam i uzywa kuchni dla przygotowania herbaty
    > to inna bajka. Natomiast jesli jest rodzina np 2+3 gdzie dzieci sa rok
    > po roku to przez pierwsze lata kuchnia jest niszczona doszczetnie. Np
    > Szafki otwierane w cyklu 60 razy na h sa po pewnym czasie
    > zmasakrowane.

    Jeśli stosuje się kiepskiej jakości okucia i materiały, to możliwe.

    >>> Jesli chcesz na lata to spojrz jak sa zrobione kuchnie profesjonalne w
    >>> restaturacjach. To mozna powiedziec ze jest na lata. Jesli zrobisz
    >>> inaczej to wpakujesz wiecej kasy niz trzeba.
    >>
    >> Bzdura. W restauracjach takie a nie inne rozwiązania wynikają z różnych
    >> priorytetów, potrzeb i wymogów niż w zwyczajnej kuchni.
    >
    > priorytet to trwalosc i czystosc. Reszta jest nieistotna. Dlatego sa
    > kuchnie z nierdzewki. W domu niektorzy tez siedza w kuchni 12 h/dobe a
    > czasami nawet wiecej aby przygotowywac karme dla rodziny.

    Pominąłeś wymagania sanitarne (nader stotne).

    > Odnosnie blatu granitowego. Jak tluklem w swieta 6 karpi dla rodziny /
    > odcinanie lba nozem i walenie mlotkiem w noz/ to majac blaty z granitu
    > kazde uderzenie byloby dla mnie cierpieniem.

    Dlaczego?
    Przy okazji - masakryczny sposób oprawiania karpi. Da się bez takich
    ekscesów.

    > Jesli ktos sie decyduje na blat graniotwy to trzeba przewidziec
    > solidne podparcie oraz miec na uwadze eksloatacje typu pozostawienie
    > ostwartego flamastra.

    Podparcie jest oczywistością - pełny wieniec górny. A co ma do rzeczy
    flamaster? :->

    --
    ŁC
    Jak jest ochota, to pies kota wyłomota

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1