eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePrąd od 19/10/2021 › Re: Prąd od 19/10/2021
  • X-Received: by 2002:a05:622a:54f:: with SMTP id m15mr19827907qtx.365.1636752666250;
    Fri, 12 Nov 2021 13:31:06 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a05:622a:54f:: with SMTP id m15mr19827907qtx.365.1636752666250;
    Fri, 12 Nov 2021 13:31:06 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-1.dfn.de!n
    ews.dfn.de!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder5.feed.usenet.farm!feeder
    1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!news.uzoreto.com!feeder1.cambriumusenet.nl!
    feed.tweak.nl!209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!postn
    ews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 12 Nov 2021 13:31:06 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <8...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.202.72;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 37.248.202.72
    References: <618d7705$0$530$65785112@news.neostrada.pl>
    <8...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <6...@g...com>
    Subject: Re: Prąd od 19/10/2021
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 12 Nov 2021 21:31:06 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:578070
    [ ukryj nagłówki ]

    piątek, 12 listopada 2021 o 21:18:42 UTC+1 Zenek Kapelinder napisał(a):
    > czwartek, 11 listopada 2021 o 21:03:20 UTC+1 marios napisał(a):
    > > Nie widzę wątku ... Runta pomijam, inni pomijają mnie ;)
    > > PGE LUBZEL takie zmiany mam na rachunku:
    > > G12W - podaję ceny z przesyłami (+jakościowa), bez doliczania opłat
    > > stałych ,
    > >
    > > _DO_ 19/10/2021, za 1kWh,
    > > nocna 31gr,
    > > dzienna 65 gr
    > >
    > > _OD_
    > > 19/10/2021
    > > nocna 39gr (+8gr)
    > > dzienna 76gr (+10 gr, prawie +11gr).
    > >
    > > Butla gazu 11kg latem kosztowała ok 40-45zł, teraz ok. 70-75zł
    > > "tania" - 69zł kilka dni temu kupowana,
    > > w Hrubieszowie np. podobno 80zł -nawet tania kosztuje,
    > > a "na Orlenie 90".
    > >
    > > Szacując:
    > > Butla 11kg Propan-butan to ok 140kWh energii,
    > >
    > > Gdybym gotował na spirali w taryfie dziennej - [równoważnik] to koszt
    > > ok 109zł/butle,
    > > jeżeli w nocnej - to 54zł/butle.
    > >
    > > Jak jest sprawność grzania garnka wody na gazie (straty "kominowe") a
    > > jaka na indukcji?
    > >
    > > Po ile teraz jest 1kWh gazu "z rury" (GZ50 bodaj)?
    > Robisz pewnego rodzaju błąd. Pomimo tego że zawsze to co się gotuje zeby zjesc
    zawiera wodę to podstawowym zastosowaniem kuchenki jest obróbka cieplna żywnosci a
    nie zawodowe gotowanie wody.
    Za szybko wysłałem. Zupa pomidorowa. Doprowadza się do wrzenia następnie gotuje żeby
    ledwo pyrkotalo. Do tego lepszy smak jest jak doprowdzac do wrzenia wolno a nie
    szybko. Ziemniaki, doprowadza sie wode do wrzenia a potem na "malutkim ogniu". Przy
    ziemniakach najdrożej kosztuje zagotowanie wody która się potem wylewa. Ale ziemniaki
    ładnie sie gotuja w mikrofalówce. Mikrofalówka ma podła sprawność nie dochodząca do
    50% ale że gotuje się w niej bez wody to gotowanie ziemniaków wychodzi dużo taniej
    niż w garnku z woda. Uważam że ziemniaki gotowane w mikrofalówce są dużo
    smaczniejsze bo do wody która się w normalnym gotowaniu wylewa nie przechodzą
    składniki kartofli. Czyli zmieniając przyzwyczajeni można przy okazji sporo
    zaoszczędzić. Gotowanie w szybkowarze. W zasadzie wszystko co sie gotuje gotuję w
    szybkowarze lub wolnowarze. Gotowanie golonki w garnku do czterech godzin. Takiej
    samej w szybkowarze 45 minut. W szybkowarze nie ma praktycznie strat ciepła. Brak
    parowanie w czasie gotowania i dlatego że wypolerowany na lustro brak strat przez
    promieniowanie. Golonka jak z przykładu w wolnowarze będzie się gotowała z 10
    godzin. Wolnowary maja skuteczna izolacje termiczną, gotowanie jest poniżej
    temperatury przemiany fazowej wody, brak intensywnego parowania związanego wrzeniem
    nie powoduje wynoszenia ciepła z parą wodną. Większe oszczędności można uzyskać
    zmieniając sposob gotowanie a nie źródło ciepła.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1