eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePrąd od 19/10/2021Re: Prąd od 19/10/2021
  • Data: 2021-11-12 23:31:43
    Temat: Re: Prąd od 19/10/2021
    Od: WS <L...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    czwartek, 11 listopada 2021 o 21:03:20 UTC+1 marios napisał(a):

    > Jak jest sprawność grzania garnka wody na gazie (straty "kominowe") a
    > jaka na indukcji?

    Wg mnie w domu (czyli nie knajpa, gdzie gotuje się na kilku(nastu?) palnikach
    ~18h/dobę) różnica w kosztach gotowania jest pomijalna. Raczej należy kierować się
    wygodą, własnymi preferencjami...
    Używam/używałem gaz, indukcję, płytę ceramiczną i dla mnie indukcja jest jedynym
    sensownym wyborem.
    Zalety można od ręki wygooglać:
    łatwo się czyści, czyste od spodu garnki, dobra kontrola mocy/temperatury,
    błyskawiczna reakcja na zmianę ustawień (jak gazowa), zazwyczaj sporo przydatnych
    funkcji, typu wyłączanie timerem, połączone pola, program smażenia na patelni...
    główna wada - wymaga garnków na indukcję - jeśli się nie ma mocno podnosi to koszt
    wymiany...
    gaz dałbym na drugim miejscu - minus to większy syf, trudniejsze mycie, przypalone
    gary...
    płyta ceramiczna z grzałką elektryczną to porażka - duża bezwładność (zmniejszenie
    mocy nie działa od ręki, bo szkło rozgrzane), jak coś wykipi to się przypali...

    Co do oszczędzania energii to Zenek ma sporo racji - grzanie wody jest kosztowne,
    czyli im mniej tym lepiej... np. warzywa, w tym ziemniaki można spokojnie gotować na
    parze - wtedy wody jest minimalna ilość +
    nie wypłukuje się wartościowych substancji wraz z odcedzaną wodą ;)
    Wiele potraw nie wymaga długiego gotowania, smażenia... typu mięso na patelni
    grillowej robi się pojedyncze minuty...

    No i oczywiście ostatnio sporo gotuje się używając dedykowanych urządzeń
    elektrycznych - czajnik do wody, wolnowar, sous vide, termomiks, piekarnik
    elektryczny, mikrofala (czyli wybór kuchenki ma jeszcze mniejszy wpływ na koszt
    gotowania )




Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1