eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyStop GMO!Re: Stop GMO!
  • Data: 2011-02-06 15:59:17
    Temat: Re: Stop GMO!
    Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    Użytkownik "Witek" <j...@p...p.lodz.pl> napisał w wiadomości
    news:iim9vk$k09$1@inews.gazeta.pl...
    > TomekD formulated the question :
    >> Użytkownik "Witek" <j...@p...p.lodz.pl> napisał w wiadomości
    >> news:iikhrj$crn$1@inews.gazeta.pl...
    >>> Co do przerażających informacji o ziarnach killerach - cóż, faktycznie
    >>> wprowadza się zabezpieczenia przed wysiewaniem ponownym ziarna z
    >>> pierwotnego zbioru, co zabezpiecza firmy przed nielicencjonowanym
    >>> wykorzystaniem.
    >> [...]
    >>> Z 15 lat temu, bardzo modnym tematem wszelkiego rodzaju "ekologów" był
    >>> zabójczy wpływ pól elektromagnetycznych na organizm człowieka - nawet
    >>> filmy były.
    >>> Niestety lub na szczęście nie udało się udowodnić szkodliwego wpływu
    >>> zwykłych kabli na organizm ludzki. Procesy w USA, nie są najlepszym
    >>> przykładem, zarówno w przypadku GMO jak i pola elektrycznego, bo jeżeli
    >>> da się zaskarżyć restauracje za podanie gorącej kawy bez dużego napisu,
    >>> że można się oparzyć, to chyba mamy doczynienia z nieco inną rolą prawa.
    >>
    >> Możliwość patentowania genów i skutki prawne jest największym zagrożeniem
    >> ze strony GMO.
    >> Skażenie upraw konwencjonalnych przez uprawy GMO to fakt którego nie
    >> kwestionują nawet zwolennicy GMO.
    >
    > Niezaprzeczam, na poczatku mówiłem, że nie uważam że GMO to "lek na całe
    > zło świata", ale nie jest to przecież tylko i wyłacznie zagrożenie.
    > Przeniesienie genów "patentowych", co Ty nazywasz skażeniem (brzmi o wiele
    > bardziej pejoratywnie ;-) ), jest możliwym faktem czy ewentualności o
    > której wiemy, a nie faktem występującym za każdym razem.
    > O ile dobrze pamietam, występuje w nie więcej niż 0,5% przypadków, ale
    > oczwiście nie należy tego lekceważyć.
    > Ponieważ o takim zagrożeniu wiemy, część ośrodków badających GMO zajmuje
    > się min. metodami zabezpieczającymi przed taka ewentualnością.
    >
    >> Wprowadzenie upraw GMO powoduje skażenie innych upraw noGMO czyli
    >> materiał genetyczny z upraw GMO przenoszony jest na uprawy
    >> konwencjonalne.
    >> Uprawa roślin konwencjonalnych po skażeniu genetycznym z upraw GMO
    >> powoduje że ich ziarna stają się 'piratami' zawierając opatentowane geny.
    >> Jedyne rozwiązanie na obszarze skażenia to zakup takich samych nasion GMO
    >> albo procesy o naruszanie patentów.
    >> Efektem jest monokultura odmian i brak możliwości wyboru upraw.
    >
    >> Czy to nie fantastyczna wizja dla każdej korporacji - pełna kontrola nad
    >> rynkiem i dobrowolny przymus kupowania tylko ich produktów niezbędnych do
    >> życia ?
    >
    > Czy nie przeceniasz nieco możliwości podporządkowywania Świata przez
    > korporacje?
    > Tzw ekologiczne rolnictwo jest dotowane choćby w UE, ale także zdobywa
    > ogromną popularność w USA, co jest szczególnie ciekawe, biorąc pod uwagę
    > ich "kulturową nieumiejętność" radzenia sobie bez półproduktów
    > żywieniowych.
    >
    >> Dziwnym (albo nie) trafem ten aspekt jest prawie w ogóle pomijany przez
    >> najbardziej krzykliwe i wojownicze organizacje przeciwników GMO. Mnóstwo
    >> za to 'sieczki' informacyjnej o wątpliwej często wiarygodności. W efekcie
    >> zaczyna kształtować się odbiór społeczny wszystkich którzy nie są 'za'
    >> jako wrogów postępu, ekoterrorystów czy wyznawców teorii spiskowych.
    > Tak jak, łatwo zmieniać obraz naukowców, jako żądnych władzy nad światem
    > indywiduów rodem z kreskówek ;-)
    >
    >> Jak będzie wyglądała kuchnia z oparta na doskonale zdrowych i
    >> identycznych odmianowo na całym świecie warzywach czy owocach to już aż
    >> strach pomyśleć.
    >>
    >> TomekD
    >
    > Nie będzie wyglądać, chyba że ta najbiedniejsza. Dobre jedzenie zawsze
    > będzie miało zwolenników, a to gusta klientów narzucają mody. Zobacz jak w
    > Polsce, w ciągu zaledwie kilku lat, wyrosła rzesza firm zajmująca się
    > zdrowym jedzeniem. Odżywają małe browary (moda na piwo niepasteryzowane i
    > lokalne), wraca moda na miody, przykłady można mnożyć. O choćby dyskusje
    > na temat pieczenia chleba w domu czy własnego wyrobu win!
    >
    > Takie dyskusje uczulają ludzi na tematy zagrożeń, ale niech będą
    > prowadzone w miarę rzetelnie -najlepiej z obu stron, a prawda jak zwykle
    > jest gdzieś po środku ;-)
    > Witek

    Przecież prawie wszystko co jemy[1] jest modyfikowane genetycznie.
    Te jadane przez nas rośliny i zwierzęta nie występują dziko,
    tylko są stworzone przez człowieka za pomocą manupulacji
    genetycznych. Bo czym jest krzyżowanie i dobór jak nie
    zmianą istniejącego materiału genetycznego na ten
    porządany przez nas?

    [1] - tymi wyjątkami są produkty lasów i dzikich wód.

    Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1