-
Data: 2020-10-30 14:22:50
Temat: Re: Sztuka łączenia blatów kuchennych
Od: Janusz <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2020-10-27 o 20:32, Kadar Oszmiański pisze:
> Dnia Mon, 26 Oct 2020 20:05:49 +0100, Janusz napisał(a):
>
>> W dniu 2020-10-26 o 14:37, Kadar Oszmiański pisze:
>>> Dnia 26 Oct 2020 11:59:59 GMT, Budzik napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik Kadar Oszmiański o...@g...com ...
>>>>
>>>>>>> Rok temu była wykonywana "kuchnia" (szafki, blaty itp) przez
>>>>>>> firmę zajmującą się projektowaniem i robieniem takich rzeczy.
>>>>>>> Oczywiście koszt czegoś takiego to średniej klasy auto. Po
>>>>>>> niecałym roku użytkowania wystąpił problem z blatem. Jest kilka
>>>>>>> blatów (drewnianych, laminowanych) które są łączone ze sobą
>>>>>>> czołami. Wykonawca ostrzegał żeby niedopuścić do pozostawienia
>>>>>>> na dłuższy czas rozlanej wody na łączeniu blatów ani do
>>>>>>> stawiania gorących rzeczy (garnków). Niestety na jednym łączeniu
>>>>>>> blaty w dwóch punktach spuchły.
>>>>>> To za szybko, wykonawca coś sknocił, ja mam blat z płyty,
>>>>>> składany przy zlewozmywaku uszczelniony silikonem i ma już 10
>>>>>> lat, trzyma się dobrze, jedynie pod
>>>>>> ścianą gdzie chyba coś leżało dłużej lekko spuchł, sam nie wiem
>>>>>> czy to gorący kubek czy co tam stało. Ale reszta daje radę, więc
>>>>>> ważne jest odpowiednie uszczelnienie i to odpowiednim środkiem.
>>>>>
>>>>> Wybaczcie moje zdziwienie ale co to za blat kuchenny, na którym
>>>>> nie można postawić niczego gorącego ani mokrego? Blat po to
>>>>> właśnie jest.
>>>>
>>>> I tu masz racje.
>>>> Pare lat temu zmieniałem blaty kuchenne, kupiłem coś z marketu,
>>>> posilikonowałem miejsca które były ucinane i nie pierdole sie z woda
>>>> etc.
>>>> Ale za to okładzina po paru latach juz jakas porysana etc.
>>>>
>>>> Obiecałem sobie ze nastepny bedzie z jakiegoś kamienia zeby juz w ogole
>>>> miec w dupie.
>>>>
>>>> No chyba ze kazdy blat bedzie sie niszczył od rysania, przesuwania,
>>>> polewania etc?
>>>>
>>>> Z czego zrobic zeby było dobrze?
>>>
>>> Ja miałem z czarnego granitu. Tylko nie szlifowanego a zmatowionego. Nie
>>> zauważyłem różnicy między nowym a 10 letnim.
>> Polej olejem to zobaczysz :(
>> Kamień wbrew pozorom też nie jest wieczny. Mam parapety z granitu i
>> dostałem z nimi puszkę specjalnego konserwantu do natarcia po
>> zamontowaniu a przed użytkowaniem, właśnie po to żeby nie 'piły'.
>
> Zapewniam cie, że oleju tam nie zabrakło. Właśnie w tej kuchni normalnie
> się gotowało i przyrządzało jedzenie więc było wszystko kwaśne, słone,
> %, wszystko co można w kuchni wymyśleć. Piszę o takim blacie.
>
Ale wiesz że nawet granit nie jest równy granitowi i w zależności od
miejsca wydobycia ma różne właściwości? To o czym pisałem to dostałem od
kamieniarza który te granity obrabia, sądzisz że bez powodu zalecał
nasączanie granitu?
--
Janusz
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r